Så kan du behandla förhårdnader i händerna

Academy Hudvård

Så kan du behandla förhårdnader i händerna

Personer som tränar mycket styrketräning eller crossfit får ofta valkar och förhårdnader i händerna. Kombinationen av att köra tunga vikter och med bara händer ger stort slitage på huden. Likaså om man har ett jobb där man ofta lyfter tunga saker. Ett sätt att skydda sig är att använda handskar, men många upplever att det är krångligt och till och med ger sämre grepp än med bara nävar.
Skrivet av: Gustav Burman

Varför får man valkar i händerna?

Huden i handen slits och kroppens försvar mot det är att göra huden tjockare. Precis nedanför fingrarna sker det största slitaget och det är där förhårdnaderna blir som tjockast.

Om en förhårdnad utsätts för mycket yttre tryck kan det börja göra ont, vilket förhindrar en från att utföra den rörelse man vill. En stor valk kan rivas upp och har man otur dras huden med och man blir flådd. Då kommer det göra riktigt ont.


Behandla dina förhårdnader med hyvel

Undvik att försöka riva loss hud med naglarna eller bita på valkarna. Undvik också att använda avbitare eller klippverktyg av olika slag. Att skära bort med kniv är väldigt riskabelt och risken för sår är stor.

Det som funkar bäst är att hyvla bort huden. Precis som man gör med förhårdnader på fötterna så kan man hyvla händerna. Det kanske låter hemskt, men det är helt smärtfritt när man har tjock hud som vid valkar.

Vi rekommenderar Tweezerman Callus Shaver som också har en raspyta för att fila med. Vill man inte hyvla kan gå på med en vanlig fotfil för att fila ner det tjocka hudlagret.

Vårt förslag på behandling:

1. Gör en antibakteriell handtvätt och/eller använd en scrubb för att rengöra, exfoliera och mjuka upp huden.


2. Behandla med fil och/eller Callus Shaver eller skrubba med en callus stone.


3. Återfukta och mjukgör händerna med en handcreme.


Hur kan man undvika att få valkar?

Tränar man eller jobbar mycket är det svårt att undvika valkar helt. Det man kan försöka tänka på är att var man greppar skivstången, stången när man gör chins eller verktyget när man arbetar. Undvik att lägga greppet mitt i handen. Försök att hålla precis där fingrarna börjar.

Vid maxprestation behöver man dock flytta sig mot mitten. Det är där vi har bäst grepp och kan få ut maximal kraft. Många upplever också att magnesium hjälper mot bildandet av valkar. Det behövs för att få bra grepp när handen börjar bli svettig.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea