Så odlar du knävelborrar i din mustasch

Academy Skägg

Så odlar du knävelborrar i din mustasch

Det var på 1500- och 1600-talet som knävelborren gjorde sitt intåg i männens mustaschstilar. Ordet härstammar från tyskans Knäwelbart och betyder ungefär "tvärslå av skägg". Under vilda västern på 1800-talet i USA var knävelborren populär hos många cowboys.
Författare: Sven-Anders Bergström
Knävel kallas den typ av stång som brukar bindas tvärs över nosen på djur. Det görs för att de inte ska kunna ta sig genom stängsel. Det används lite skämtsamt om en stor mustasch med bockade ändar. En del kallar denna typ av mustaschstil för bockstyre hämtat från cykelvärlden och andra den för fransk mustasch.

Fixa formen på knävelborrarna med mustaschvax

För att styla dina borrar ska du börja med att trimma ner mustaschen till cirka 0,4 cm över läpparna. Ett tips är att använda en precisionstrimmer med vilken du trimmar i vinkel nedåt från centrum ner mot mungipan.

Mustaschen ska vara cirka 0,5-1 cm bred ovan läpp. Med en rakapparat kan du runda kanterna i mitten av knävelborrarna. Du ska försöka få de att se ut som två grodyngel som vänder sig mot varandra. Kinderna ska renrakas och ska du bara ha mustasch även hakan och halsen.

Om borrarna inte är tillräckligt långa ännu så ser du till att underhålla formen medans de växer ut. Det kan ta uppemot 6-8 veckor för att få till rätt längd. Använd mustaschvax för stylingen och börja träna redan under utväxtsfasen.

Styla varje dag för att få till de perfekta knävelborrarna. Ett bra tips för stylingen är att efter en varm dusch låta mustaschen vara våt och kamma den åt sidorna. Ta sedan en liten mängd vax och sätt den i överkant av hårväxten. Använd kammen för att fördela vaxet neråt, utåt.

Själva bockningen längst ut gör du med en extra bit mustaschvax som du twistar dina skäggstrån runt varandra med. Böj och se till att de vänder sig mot varandra.

Mr Greg T.Brown pratar om sin Handlebar Moustache

Här kan du se ett klipp med Greg Brown, modell för Apothecary 87 där han förklarar hur han jobbar med sina knävelborrar, eller Handlebar Moustache som det heter på engelska.



Knävelborrar och riktiga handlebars kräver ett bra mustaschvax. Här kommer bra produktrekommendationer från oss för dig som vill lyfta och styla din mustasch till nästa nivå. 

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea