Så stoppar du blödning med alun

Academy Rakning

Så stoppar du blödning med alun

Våtrakning kräver vassa verktyg för att vara effektiv och med det följer risken att man kan skära sig och börja blöda. Alla som rakar sig har nog råkat ut för det en eller flera gånger och det kan bero på fel handhavande, dåligt rakblad eller en oskarp rakkniv. Det finns många sätt som vi snabbt försöker stoppa blödningen på. En del tar papper, andra sätter små plåster över. Den som är riktigt rustad har en alunsten eller ett alunstift ståendes i badrumsskåpet och kan snabbt och effektivt stoppa blödningen. Men vad är egentligen alun och hur fungerar det?
Skrivet av: Gustav Burman

Alun

Alun är ett salt som kemiskt språk heter kaliumaluminiumsulfat eller ibland omvänt, aluminiumkaliumsulfat. Det framställs från skiffer genom ett antal olika kemiska processer.

Användningsområdena för alun är dels som tillsats (E522) i livsmedel där det har surhetsreglerande och konserverande egenskaper. Det har också använts vid färgning av tyg och vid skinngarvning. Vi kommer att fokusera på alun som blodstillare.

Aluns blodstillande egenskaper

Alun har länge varit känt för att ha blodstoppande egenskaper. Man kunde köpa alunstift på apoteket tidigare men det finns inte längre kvar i deras sortiment. Vi säljer både alunstift och alunstenar i vår butik.

En vattenlösning med alun har en dubbel effekt genom att dels verka sammandragande på blodkärlen men också genom att proteiner i blodet koagulerar och snabbt bildar en hinna.

Den sammandragande egenskapen är också anledningen till att man kan se alun, inte bara som blodstillare, utan också som ingrediens i en del deodoranter med anti-perspirant funktion då svettningar kan minskas.

Om du sett en boxningsmatch eller kampsport där någon av fighters får en blödning i till exempel ögonbrynet kan man se att man i ringhörnan använder en alunsten som blodstoppare.

Man som skurit sig när han rakat sig
Olyckan är lätt framme - alun stoppar blödning från många typer av småsår och skärsår.

Så använder du ett alunstift eller alunsten för att stilla blod

Ibland är olyckan framme och du råkar skära dig när du skulle raka skägget, benen eller någon annan behåring på kroppen.

  1. Ta fram ditt alunstift och fukta toppen med lite vatten. Blöt inte upp hela stiftet. Vattnet gör att lite av alunsaltet löser sig och kan verka snabbt mot blödningen.
  2. Stryk nu det fuktade stiftet mot skärsåret. Det kan svida lite lätt men det går fort över. Blödningen stannar av ganska omgående. Du slipper sen stå och trycka en massa papperstussar eller gå omkring med pinsamma små plåster.
  3. Efter användning, se till att skölja av och rengöra ditt stift innan du ställer tillbaka det i skåpet.

Alunprodukter

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea