Så undviker du skäggfinnar

Academy Rakning

Så undviker du skäggfinnar

Skrivet av: Gustav Burman

Ett skäggstrå som lyfts upp och skurits av nära mot huden sjunker tillbaka och toppen på stråt hamnar under huden. När skäggstrået sen ska hitta ut genom hårsäckens öppning genom huden finns risk att det inte hittar ut och istället börja växa inåt.

Det är då en så kallad skäggfinne, eller rakfinne, uppkommer. Du får inflammerade hårsäckar och de kan göra ont. Skäggfinnar är vanligare hos män med grov skäggväxt.

Det finns ingen superkur för att bli av med rakfinnarna när de väl uppstått. Det gäller istället att göra rätt från början och ha en bra procedur före rakning.

Mjuka upp skäggstråna

Innan du börjar raka dig, se till att mjuka upp skäggstråna ordentligt. Du kan använda olika pre shave produkter eller något så enkelt som ett varmt omslag, vilket också öppnar porerna i huden.

Se också till att din rakhyvel eller rakkniv är ordentligt rengjord och har en vass egg. Smutsiga och slöa verktyg är en vanlig orsak till skäggfinnar. Engångshyvlar är big NO-NO.

Flerbladiga rakhyvlar kan funka bra, men ofta blir det problem pga att de lyfter stråna för mycket. Vi rekommenderar istället säkerhetsrakhyvlar för den som vill ha en skön och behaglig våtrakning.

Om du vill kan du prova använda en anticeptisk (bakteriedödande) produkt som innehåller salicylsyra.

Raka dig medhårs. Raka aldrig om du redan har skäggfinnar. Vänta tills huden fått läka ihop fullständigt.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea