SEIKO - Captain Willard - Apocalypse Now

Academy Livsstil Academy Klockor

SEIKO - Captain Willard - Apocalypse Now

Den legendariska krigsfilmen från 1979 i regi av Francis Ford Coppola och John Milius med Martin Sheen i huvudrollen som Captain Willard. Vi kastar oss tillbaka till Vietnamkriget och hittar bland annat rekvisita av Seikos 6105-8110/9. Troligen en av Seikos mäktigaste och ikoniska dykarklockor.
Författare: Gustav Burman
Krig är en av mänsklighetens absolut mörkaste sidor. Vietnamkriget var inget undantag. Destruktivt. Få har skildrat det så mästerligt som Francis Ford Coppola i Apocalypse Now från 1979.

Den amerikanske kaptenen Benjamin Willard (Martin Sheen) skickas djupt in i Kambodjas djungel för att döda sin landsman Överste Kurtz (Marlon Brando). Kurtz är en högt ansedd amerikansk officer som gått vilse i sig själv och i kriget. Kurtz har förskansat sig längst in i djungeln bland avhuggna huvuden och där blivit ondskan personifierad.

Coppolas film är en tolkning av Joseph Conrads klassiska roman ”Mörkrets Hjärta” som utspelar sig längs Kongofloden under kolonialismen. Coppola väljer Vietnamkriget som scen för att beskriva och diskutera mänsklighetens innersta mörker. Helvetet på jorden.

Tre soldater
På sitt uppdrag in i Kambodjas djungel reser Benjamin Willard längs Nung-floden tillsammans med en handfull amerikanska soldater i en för Vietnamkriget typisk Riverine Patrol Boat. Willard har Seikos dykarur 6105 synlig på sin armled. Modellen var populär bland amerikanska soldater under Vietnamkriget och tillverkades mellan 1968 och 1977.

Soldaterna kunde köpa klockorna relativt billigt och fick för priset en tålig och högst pålitlig klocka som de även kunde förlita sig på i strid. Seiko 6105 var för sin tid ett monster på 44 mm, dock i en stilren design med Cushion Case och rödmarkerad sekundvisare. En riktig Tool Watch. En ikon bland dykarur.

Smutsig flod
Förhållandena i den vietnamesiska jungeln var tuffa. Miljön ställe höga krav på både utrustning och att klockan skulle tåla vatten och påfrestningar. 

I likhet med James Bonds val av Seamaster eller spitfirepilotens Omega CK2292 i Christofer Nolans mästerverk Dunkirk, har Sheens rollfigur Benjamin Willard naturligtvis bidragit starkt till Seiko 6105:s ikonstatus.

Faktum är att många av de ikoniska klockmodeller vi idag trånar efter har fått sin status på just vita duken. I Apocalypse Now bär för övrigt Marlon Brando sin privata Rolex GMT.


Helikopter instrumentpanel
Den tuffa terrängen gjorde helikoptern till ett viktigt transportmedel för soldaterna i strid för att snabbt kunna nå ditt de skulle. "Heuy" eller Bell UH-1 Iroquois användes flitigt under vietnamkriget. 

Amerikanska soldater som flyger hoppar från helikopter
Historisk bild som visar amerikanska soldater som hoppar från en helikopter. Amerikanarna hade ungefär 7000 st HU-1 helikoptrar i drift under kriget. 

Captain Willard original design 6105

Originalmodellen av Seikos 6105 har fått smeknamnet Captain Willard och Seiko har med jämna mellanrum lanserat nya modeller med samma robusta utseende och konstruktion.

Två dykarklockor från Seikos historia
Originalmodellen av Seikos ”Willard” är i dag en hett eftertraktad klocka med en helt annan prisbild än som rådde under Vietnamkriget. När nu Seiko lanserar sin senaste version av ”Captain Willard” finns det ett blandat utbud av modeller i olika utföranden. Den klassiska formen finns där och påminner om den starka historien. 

Martin Sheen
Martin Sheen numera äldre herre - spelar Captain Willard i Apocalypse Now. 

Modern tolkning av seikos vintage dykarur
Två moderna utgåvor med inspiration från Seikos historiska dykar ur från 60-talet.

Faktum är att Seiko alltid legat i framkant kring sina dykarmodeller. Idag är de uppskattade för sin pålitlighet, bra synlighet i mörker och med funktioner som gör det lätt att operera. Det är snyggt och läckert att bära en vintageinspirerad klocka i nyskick till vardags. Det blir en kombination av det bästa från två världar. Nyskicket och historien. 

Seikos Captain Willardklocka
Seikos Captain Willard modeller är sköna att bra och den speciella formen som bäddar in urverket gör att det tål stötar bra och bygger upp en konstruktion som klarar tryck väl. Klockan är bekväm att bära och upplevs inte stor fast den ligger på styva 40+ millimeter. Det är mycket tack vara formen och hur klockan ligger mot handleden.

Att ha kronan skruvad gör att den blir extra säker i vatten och den bäddas in i stål som också hindrar att du fastnar med klockan i dykarslangar, rep eller annat som kan komma ivägen. När du är in action får inte sådant ställa till det. Att den dessutom är i position klockan fyra gör det enklare att både skruva och bädda in den. 

Vintage dykarur i nyutgåva från Seiko
Seiko har i sitt 55 års jubileum av sina dykarmodeller släppt flera dykarklockor med just inspiration från 60-talets dykarmodeller. Seiko och japanarna har byggts sitt varumärke kring dessa dykarklockor och ikoniska modeller. Med sina in-house urverk och hantverk finns det alltid respekt från de schweiziska motsvarigheterna och klockkännare.
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea