Skäggfrisyrer - Hitta den rätta skäggstilen för dig

Academy Skägg

Skäggfrisyrer - Hitta den rätta skäggstilen för dig

Skäggfrisyrer och olika skäggstilar har en stor påverkan på ditt utseende. Delar av detta är din ansiktsform, hur ditt skägg växer och vilken stil du vill ha. Genom att ta hänsyn till alla delar kan du hitta den form som passar just dig.
Författare: Gustav Burman

Vilken typ av skäggstil och look passar dig?

Svaret på detta är att du mest troligt kan passa i mer än en stil. Kanske finns det skägg där ute i sociala medier som du gillar eller personer som har en viss look och stil som du gärna skulle vilja se dig själv i?

Det är en utmärkt konversationsstartare tillsammans med din barberare. Då kan ni tillsammans resonera vad som kan vara rätt väg att gå. Kanske har du en önskan om ett större skägg. Då kan det vara bra att prata om hur du når dit. Vilka olika steg på vägen kan vara rätt.

Griffeltavla med olika skäggstilar och frisyrer på rad
Skägg och skäggstilar kan varieras nästan i oändlighet. Internet och sociala medier är en fantastisk källa till inspiration. Att våga testa och förändra är något som vi uppmuntrat till.


Olika skäggtyper och skäggväxt

Om du har kraftig skäggväxt eller mindre kraftig växt påverkar lite hur du behöver anpassa dig. Ett ansikte som har något mindre tät skäggväxt och kanske vissa kalare partier behöver tänka lite extra på just skägglinjen för att ögat ska uppfatta det som en helhet. Från vår sida brukar vi uppmuntra till att skägget ska se vårdat ut. Där finns det ett spann som är ganska brett.

Skägg har ett visst burr och ett naturligt fall. Det innebär att skäggstråna trasslar in sig i varandra och när skägget blir längre skapas också ett visst fall på skägget. Vissa personer har verkligen ett böljande skägg som kommer fram när skägget kommer upp i längd. Beroende på hur fallet ser ut kan du behöva anpassa dig vilken längd du ska ha för att de ska kännas estetiskt bäst.

Det finns en del mellanlängder på skägg som kan vara lite bekymmersamma. Dessa brukar vara mellan kort till mellanlångt. Är du mitt emellan kan du kännas svårt att få till ett snyggt skägg både i trimmningen, men också när du borstar, kammar och stylar det. Då kan det vara bättre att släppa ut skägget lite till eller gå tillbaka till närmaste kortare längd.

Låt inte grånande skägg sätta stopp för ditt skägg

Skägget grånar med åren. För en del är det en ganska lång process, medan för andra går det snabbare. Det är många män som trivs i sin nya silverfox stil, medan andra vill färga sitt skägg och sitt hår. Det finns också produkter som tonar skägget över tid för den som vill ha kvar något av det gråa.

När skägget grånar fläckvis kan en del uppleva att det ser ut som att de tappat skägget på vissa ställen. Ett sätt att hantera det är att spara ut lite längre skägg om du kanske har väldigt kort skäggstubb. Eller går du in och punktbehandlar med olika skäggfärgningsprodukter. 

Man med kort skägg som är vitt och grått
Att silvergrått eller gråsprängt skägg ska inte hindra dig från att ha skägg. Du har komandot och det finns produkter och trix oavsett om du vill låta det naturliga ha sin gång eller om du vill balansera med färgande eller tonande produkter i skägget.

Ansiktsformen sätter ramarna för skägget

Varken skäggväxten eller ansiktsformen går att påverka. Det är förutsättningar vi föds med. Däremot kan vi ta hänsyn till ansiktets form och hur ditt skägg växer. Om du har en rundare ansiktsform kan det kännas som att du blir som en skäggboll. Om du har en smalare form på ansiktet kan skägget skapa en fylligare käke och kind vilken skapar en ny dimension till din ansiktssiluett.

Viktigt och tänka på är att skäggets naturliga växt förmodligen kan ge dig en hint om hur du ska tänka. Att sedan rådgöra, klura och tämja skägget hör till.


Tips på skäggstilar för fem olika ansiktsformer


1. Rund ansiktsform

För ett runt ansikte vill du helst undvika att bygga skäggvolym på sidorna. Istället vill du förläga ansiktet och få på så vis en mer balanserad look.

Runt ansikte och skägg
Populära skäggfrisyrer är bland annat Goatee som lägger tyngd och fokus på skägget på hakan. Fokus och uppmärksamheten hanmnar då i centrum istället för sidorna på ansiktet. En Goatee inkluderar också en mustasch som både kan vara kort eller längre.

Van Dyke är en stil som påminner mycket om en goatee, men bygger på en kraftigare skäggtofs på hakan. 

Förlängt bockskägg (goatee) eller Hollywoodian, kan du på namnen nästan ta igen. Den bygger på att skägget kommer längs käklinjen och sedan ansluter till mustashen och skägger kring hakan. Linjer adderas till ansiktet och gör att det uppfattas som mindre runt.

Ankarskägg/anchor beard, tar du också igen på namet. Skägget har formen av ett ankare. En kombination av ett spetsigare skägg med mustasch minus polisonger. Resultatet blir ett skarpt och kantigt utseende och en mindre rund känsla.

Kort trimmat skägg/short boxed beard, denna skäggstil passar många män och skapar en upplevelse av en mer difinerad käklinje. Det liknar ett fullt skägg, men har tunnare trimmade sidor. Denna skäggfrisyr kan också lätta upp ett skägg och göra så det inte uppfattas för tungt och mastigt i ansiktet.

Balbo, är kort och gott ett skägg utan polisonger med en trimmad och flytande mustasch. Det vill säga att mustachen inte sitter ihop med det övriga skägget. Stilen skapar struktur till ett ansikte med rund form.


2. Rektangulärt och avlångt ansikte

För en ansikte med rektangulär form är målet ofta att göra så det uppfattas som mindre avlångt. Det inkluderar också att jobba med fyllighet kring kinder och sidor för att balansera det avlånga ansiktet.

Man med rektangulärt och avlångt ansikte skäggstubb

Helskägg/full beard, ett fullt skägg är som det låter. Du låter skägget blomma även på sidorna och kinderna. Denna skäggstil kan balanceras med att du inte låter skägget växa för långt. Att du tar av det i lämplig längd när det faller nedåt. 

Balbo, även denna skäggfrisyr kan passa dig med rektangulärt ansikte då den bryter upp linjerna i ansiktet. Balbo är ett lätt och trimmat skägg med en mustasch som flyter och inte är integrerad i skägget.

Kort trimmat skägg/short boxed beard, passar även dig med avlång form. Det skapar definition och struktur som kan komplettera de avlånga ansiktsdragen. Här kan du vara mer frikostig med att bygga volym på sidorna på ett helt annat sätt än den som har ett runt ansikte och vill körra boxed beard stye.

Affärsmannaskägg/corporate beard, ett mellankort skägg som är vältrimmat. Perfekt för dig som vill visa det manliga attributet skägg, men också signalera balans och kontroll. Skapar fyllighet i kinderna och käklinjen och blir en motvikt till den rektangulära formen.

Cirkelskägg/circle beard, en kombination av ett rundat bockskägg/goatee och en mustasch. En hel del kändisar har annamat denna look och den uppfattas lätt som stilsäker. Den lägger till en känsla av bredd till den nedre delen av ansiktet och hakan.

Fårkotletter eller polisonger/mutton chops or sideburns, ibland behöver vi bilder och liknelser för att greppa en stil eller vissa karaktärsdrag. Det är ingen tvekan om att fokus är att bygga volym och skäggväxt kring kinder och polisonger. Denna stil kan verkligen skapa ett vidgat ansikte och motverka den avlånga känslan. Hur långt du vill gå med dina polisonger avgör du själv. Skägget bör vara som längs i slutet på polisongen för att verkligen förstärka det breda uttrycket.


3. Fyrkantig form på ansiktet

Ett fyrkantigt ansikte har ofta en påtaglig och framträdande käklinje i kombination med en bred panna. Här är det önskvärt att bryta upp de skarpa linjerna och vinklarna och istället mjuka upp och runda till. 

Man mer fyrkantigt ansikte och skäggstubb

Cirkelskägg/circle beard, en rundad goatee med mustasch mjukar upp de centrala delarna i ansiktet och motverkar den fyrkantiga känslan. 

Kort trimmat skägg/short boxed beard, även här kan ett kort trimmat skägg passa in. Den skapar viss textur och klär in skarpa käklinjer. 

Chevron-mustasch med skäggstubb, en fyllig mustasch som matchas med skäggstubb på övriga delar i ansiktet för bort fokus från sidorna och de skarpa linjerna till den mjuka och fylliga överläppen.

Klassiskt helskägg, ett välansat helskägg på ett fyrkantigt ansikte och skapar en rund och mjuk känsla. Särskilt om det är rundat och trimmat längst ner för att mjuka upp käklinjen.

Goatee eller förlängt bockskägg, genom att odla skägget kring hakan och den centrala delen i ansiktet bidrar det till att bryta upp den fyrkantiga looken och ge en mer avlång känsla. Denna typ av skäggfrisyr drar också uppmärksamheten bort från sidorna och fyrkantighten till en mjuk form i mitten som också kan förlängas med ett bockskägg.

Generellt kan det sägas att för en kantig ansiktsform - undvik korta och tighta skäggfrisyrer som riskerar att förstärka dina kraftiga käklinjer. Nyckeln är att mjuka upp linjerna och skapa en rundare känsla kring din skäggväxt.


4. Ovalt ansikte

Den avlånga ansiktsformen öppnar särskilt upp möjligheter till stor variantor av olika skäggstilar och frisyrer. Det gör att du kan vara mer frimodig och exprementuell och helt släppa loss kreativiteten. 

Man med ovalt ansikte och grått skägg

Helskägg, ett skägg som får växa och blomma ut till ett helskägg är ett utmärkt val när du har denna form på ansiktet.

Kort skäggstubb, en lättskött skäggstil som med rätt längd kan skapa en ruff och maskulin look utan att du tappar din ansiktsform eller helt packar in ditt ansikte i skägg.

Goatee, oavsett om du kör en klassisk goatee eller full goatee som inkluderar en mustasch får du en fokus och en effekt till centrum på ditt ansikte och hakpartiet. En skäggform som kompletterar din ovala form i ansiktet.

Van Dyke, precis som goatee fast du låter skägget på hakan växa och blir längre. Kombinationen med goatee, mustasch och en fallande skägg från hakan kan verkligen skapa en sostifikerad känsla utan att skägget helt tar över hala ansiktet.

Balbo, ett lätt trimmat skägg med en flytande mustasch som påminner något om Van Dyke, men med ett mer framträdande skägg på kinderna. Resultatet blir en modern och stilsäker look som utmärkt kan passa till en ovalt ansikte.

Ankarskägg/anchor beard, till formen som ett ankare som kombinerar både mustasch och skägg på hakan. Ger med sin form en distinkt känsla i ansiktet till din ovala form.

Tack vara de balancerade propotionerna i en ovan ansiktsform är det svårt att helt tappa bort sig i experimenterandet. Det betyder dock inte att allt kommer kännas underbart och fantastiskt. Formen underlättar dock betydligt jämfört med andra former på ansiktet. Att vårda och trimma sitt skägg är ofta en stor del av att hitta en snygg look för din ovala siluett.


5. Triangelformat ansikte

En ansiktsform där pannan är bredare än käken. Det man ofta önskar göra i detta läge är att skaffa en skäggfrisyr där du vill bredda utseendet på ansiktet nertill. 

Triangelformat ansikte med skägg

Helskägg, ett fullt helskägg, särskilt om det får växa åt sidorna, balanserar den breda pannan.

Skäggstubb, ger en fin textur till ansiktet och kan förstärka käklinjens bredd.

Goatee, ett bockskägg - kort eller långt, drar fokus mot mitten och bort från käklinjerna samt förlänger ansiktsformen.

Fårkotletter eller polisonger/mutton chops or sideburns, polisonger kan verkligen addera bredd till käkbenen och ge en mer balanserad känsla i din triangelformade ansiktssiluett.

Skägg med en integrerad mustasch, ett skägg som sömnslöst anslutet till mustaschen är ett effektivt sätt skapa fullhet och helhet till den undre delen av ansiktet.

För dig med triangulär form är det generellt viktigt att undvika korta och tighta skäggfrisyrer som förstärker haklinjen. Blir skägget för långt riskerar du att förstärka den avlånga triangelformen ytterligare.


Ska mustaschen integreras eller vara kronan på verket?

Mustaschen kan du låta flyta in i skägget eller lyfta fram på ett särskilt sätt. Exempel på när du toppar din skäggfrisyr med en mustasch är när du sparar ut den och låter den bli mer framträdande. Det kan du göra dels med längd, men även med att använda ett mustaschvax för att skapa en särskild form. Vissa mustaschstilar kan vara uppnås med både längd och produkt. Detta medför att du beroende på humör kan busa till det med att styla mustaschen eller låta den falla mer in in din skäggfrisyr. Ju mer komplicerad mustaschform och längd desto kraftigare mustaschvax behöver du. Dessa vaxer brukar ha ”strong hold” eller ”firm” med i produkttiteln.

Lite grovt brukar man försöka undvika att mustaschen ska växa in i munnen och vara ett bekymmer när du äter. Då kan det vara läge att trimma ner längden med en sax eller trimmer alternativt att du låter den växa ut och dra den åt sidan. Där kan ett mustaschvax vara till stor hjälp att få lite fason på mustaschstråna.

Skägg som kombinerar mustasch på ett snyggt sätt
På bilden ser vi en vältrimmat skägg där man hållit ner burret på sidorna och släppt ner skägget i ett naturligt fall. Mustaschen är lång och behöver hållas åt sidorna för att inte åka ner över munnen. Mustaschen lyfter skägglooken och skapar dynamik och spänning.


Mustaschen kan vara en utmärkt variation. Den kan balansera om du vi något tillfälle vill ta ner skägget eller kanske rent av köra helt skäggfritt, men med en nätt eller läcker mustaschlook. Movember är en utmärkt månad att experimentera med sin skägg och mustaschlook. Under den tiden är det många som testar på.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea