Skäggsvamp? Vad är det och hur förebygger man det?

Academy Skägg

Skäggsvamp? Vad är det och hur förebygger man det?

Skäggsvamp är svampinfektion i skägget. Oftast är det ofarligt, men symptom av låda, sveda och irritation är besvärande. Vi benar ut det hela och hur du kan behandla åkomman.

Vad är skäggsvamp?

Skäggsvamp är en svampinfektion i skägget som trivs i varma och fuktiga miljöer. Svampinfektioner är vanligt hos oss människor och behöver inte vara farligt i sig. Däremot är det ofta besvären som klåda och sveda som upplevs som besvärliga.

Man skiljer på Tinea Capitis som är vanlig svampinfektion i hårbotten och Kerion som är en djupare inflamation i hårbotten. Den sist nämnda kan ge upphov till ärrbildning och permanent hårförlust.

Närbild på skägg
Om du idrottar mycket och duschar ofta. Kanske till och med flera gånger per dag kommer du per automatik löpa större risk då ditt skägg blir fuktigt oftare. Det är relativt stor skillnad på skägg som blivit några centimeter jämfört med kortare skäggfrisyrer. Skägget isolerar och mängden fukt ökar ju större skägg du har. 

Det blir helt enkelt en högre instängningseffekt på gott och ont med ett större och tätare skägg.

Finns det något medel mot skäggsvamp?

Det finns svampdödande medel som du kan använda vid kraftiga besvär. Sjukvården kan erbjuda hjälp genom vårdcentral och vidare med remiss till specialister om du upplever svåra besvär med svampinfektion i ditt skägg. Experter inom vården är vana att bedöma när det är läge att sätta in en medicinsk behandling.

Det finns också naturliga ämnen som kan motverka svamp i skägg i skäggvårdsprodukter.
Hur behandlar man skäggsvamp?

Ett generellt sätt att undvika svamp är att hålla huden och skägget torrt och rent. Du kan till exempel vara noga med blåsa skägget torrt när du tvättat det. Om skägget är fuktigt blir det en grogrund för svampen som trivs i fuktig och varm miljö. Skäggstrået absorberar viss mängd vatten och även om du torkat ditt skägg handduksfuktigt är det mycket fukt kvar.


Värmeskäggborste

Många värmeverktyg har reglerbar temperatur. Det gäller både värmeskäggborstar som på bilden ovan eller hörfönar med coolshot eller olika värmenivåer.

En bra skäggvårdsrutin förebygger svamp i skägget

Precis som med många åkommor är det tråkiga eller befriande svaret att förebygga är det bästa sättet att aldrig hamna där igen. En bra skäggvårdsrutin har alltså en djupare poäng än att ditt skägg ska kännas skönt och se snyggt ut.

  1. Tvätta skägget regelbundet med ett milt skäggschampo. Om du har problem kan du välja ett behandlande schampo som kan lindra och förebygga svamp. Ett schampo som är milt stressar inte huden att producera mer talg utan rengör utan att torka ut.

    Precis som kunskapen på området visar är hygien i skägget viktigt för att motverka en miljö som svamp och bakerier kan trivas och föröka sig i.
     
  2. Handdukstorka ditt skägg och applicera en skäggolja. Använd sedan en skäggborste för att borsta in oljan i skägget. Gå vidare med att blåsa skägget tort med en fön eller använd en värmeskäggborste. Om du lämnar skägget fuktigt kommer fukten att stanna kvar en god stund vilket skapar en fuktig miljö som kan gynna svamparnas förökning.

    Dessutom bidrar skäggoljan till att återfukta huden under skägget - din skäggbotten.

  3. Om du har bekymmer med skäggbotten tänk på att undvika att låta tunga skäggprodukter ligga i skägget. Risk finns att det täpper till och gör skäggbotten mer instängd. Det är precis som med tunga hårstylingprodukter som lätt kan bli avlagringar i hårbotten och skapa problem.
Skägg inzoomat
En portion med tålamod är ofta bra. Ta hjälp av din barberare eller kunnig personal i välsorterade butiker för män. Är besvären svåra sök upp sjukvården och be dem utreda och hjälpa dig vidare. 

Tips på vidare läsning:

>> Kliande skägg och skäggbotten

>> Kliande hår och hårbotten
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea