Skönare rakning med rakapparat

Academy Rakning

Skönare rakning med rakapparat

Att raka sig med rakapparat sliter en hel del på huden. Det finns sätt att minska på slitaget så vi har därför skrivit ihop en guide till skönare rakning med din rakapparat.

1. Rengöring

Rengör huden med en ansiktsrengörare som passar din hudtyp innan du rakar dig. Det beror på din rakapparat om huden ska vara torr innan rakning eller om den fungerar med våt hud. Att huden är ren är viktigt. Annars gnuggar du runt smuts på huden och kring porerna vilket kan skapa problem med rakfinnar och att det blir infekterat.

2. Pre-shave

Det finns vissa preshaveprodukter som minskar friktionen när du rakar dig. En annan del av preshave är att använda en ansiktsskrubb. Den tar bort döda hudceller och gör huden len och lättare att raka.

3. Rakning

Variera åt vilket håll du rakar med din rakapparat. Ett säkert alternativ är att börja medhårs för att sedan gå över samma område igen fast denna gången mothårs. Använd inte ett får hårt tryck med rakapparaten då detta kan medföra onödig friktion på din hud. Använd istället ett lätt tryck mot huden och låt skäret göra sin grej. Om du rakar dig med en rakapparat som har roterande huvud använd den genom att själv göra små cirklar med apparaten när du rakar dig.

Du kan även sträcka på huden för att skärhuvudet ska komma åt lättare. Ju äldre du blir, desto mindre elastisk blir din hud. Lämnas det skägg i rynkor och veck som rakapparaten inte kommer åt så syns detta då ännu tydligare. Detta problemet löser du alltså lätt genom att släta ut huden med handen. 

Man med skäggstubb

Dagens moderna rakapparater är rätt bra på att även hantera något längre skäggstubb. Vill du göra det enkelt för dig, trimma ner skäggstubben om det är för långt med en trimmer. Vissa envisa längre skäggstrån kan annars finnas kvar när du rakat dig med rakapparat utan att trimma ner.


Att ha bra ljus underlättar mycket när du rakar dig. Då ser du vilka ställen som du behöver besöka igen i ansiktet för att raka bort allt skäggstubb. Ju kortare skäggstubb du har desto lättare är det att raka rent. Har du alltså lite längre skägg är det alltid fördelaktigt att först trimma ner ditt skägg innan du går vidare med rakapparaten. 


En bra t-bladstrimmer som kommer åt och trimmar tight är ett bra komplement till din rakapparat. I vårt sortiment hittar ni trimmers som kan trimma ner till 0,2 eller 0 mm.

Rakapparater för både hem och när du reser

4. Förberedelse inför återfuktning

När du är färdig med din rakning, använd en bra toner och ansiktsvatten på en bomullsrondell för att stänga porerna och förbereda huden innan återfuktning.En annan del att förbereda huden för återfuktning är att tänka aftershave och att förebygga hudproblem. Ibland kan du få irritation när du rakar dig. Ibland kan det som upplevs som irritation bero på att det har varit smuts eller annat som skapat problem på huden. Med en aftershave splash kan du få en bakteriedödande effekt på huden.

Många aftershave som du klappar in i ansiktet innehåller också vårdande ingredienser och inte helt sällan också antibakteriella formulas som trollhassel eller aloe vera. Dessa lugnar huden och ger den goda förutsättningar för att återhämta sig. 

5. Återfuktning

När du rakar dig försvinner delar av det yttersta hudlagret. För att din hud ska må bra behöver den återfuktas. Använd en återfuktande aftershave balm eller en ansiktskräm passar din hud eller. Många aftershave krämer kan både innehålla återfuktande och lugnande ingredienser tillsammans med antibakteriella substanser som bidrar till en fin återhämtning efter rakning. 

Folie till rakapparat

All rakning, även med maskin sliter på huden. Folieringen som ni ser på bilden ovan visar de små hålen där skägget glider in och klipps av. Rakapparater med roterande skärhuvuden har en något annorlunda teknik när de klipper. Men det är även där en mekanisk bearbetning av huden som skapar friktion och skrapar lös döda hudceller när du rakar dig.

Rengör din rakapparat regelbundet. Det håller den fräsch och minskar risken för att bakterier eller smuts skapar irritation och problem för din hud. Byt ut klipphuvudet när det börjar bli slött. Nedan ser ni en spray som både smörjer, desinficerar och kyler skäret. Det är just smuts, döda hudceller och avklippta skäggstrån som annars blir grogrunden för bakterietillväxt som sedan riskerar att hamna tillbaka på din nyrakade hud.

Ett rent skärhuvud förebygger många potentiella hudproblem vid rakning. Och ett välsmort skär får per automatik mindre friktion och förlänger både livslängden på rakapparaten och på skärhuvudet. Ett enkelt och underskattat sätt att vara ekonomisk och hållbar.

Läs mer om de olika hudtyperna och hur du tar hand om din hy.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea