Skötselråd för rakborstar

Academy Rakning

Skötselråd för rakborstar

För att din rakborste ska hålla länge behöver du tänka på några saker. Det finns rakborstar som hållit upp till 10-15 år. Och det är fantastisk länge om vi tänker på att många av produkterna i dagens slit och släng samhälle har betydligt kortare livslängd.
Författare: Gustav Burman

Under rakningen

De flesta rakborstar av svinborst och syntet klarar ganska omild behandling under rakning. Rakborstar av grävlingshår är känsligare och därför är det värt att tänka på att inte pressa rakborsten för hårt i botten utan låta den vecklas ut lagom. När du med ett lätt tryck vecklar ut din rakborste får du en punkt i mitten där ditt lödder byggs upp.

Löddra med rakborste

Kom ihåg att inte använda för hett vatten. Det kan skada håret i rakborsten eller på annat sätt slita på konstruktionen.

Ta hand om din rakborste efter rakning

Rakborstar av olika material suger åt sig vatten olika. Grävlingsborstar och särskilt silvertip binder mycket vatten. Medan rakborstar av syntet inte blir lika fuktiga efter rakning.

Skölj ur rakborsten

Skölj försiktigt ur rakborsten när du rakat dig färdigt. Tvål är starkt alkaliskt och basiskt. Även en liten del tvålrester i rakborsten kan skapa stor skada på stråna i rakborsten. Testa genom genom att ta handen och dra den över din torra rakborste. Om din rakborste dammar eller har en vit eller grå film på stråna är sannolikheten stor att du har kvar tvålrester i borstknuten.


Skaka bort vatten efter att du sköljt rakborsten
När du sköljt ur alla tvålrester från borsten skakar du den lätt för att få bort det sista vattnet. Stryk och puffa den lätt mot en handduk så att borsten blir konformad igen och får lite luft mellan stråna.

Förvaring av rakborsten

Det finns olika uppfattningar om hur viktigt det är att rakborstar förvaras hängande upp och ned i ett rakborstställ eller om det går bra att ha den stående med borsthuvudet uppåt. Vissa rakborstar är det svårt att hitta ett ställ som passar för en hängande lösning.

Hänga rakborsten i ett ställ

Vår uppfattning är att det viktigaste är att förvara din rakborste luftigt medans den torkar och inte instängd i ett skåp. Gör du det håller rakborsten länge oavsett om den hänger eller står upp. Om du har ett rakset är saken enkel - låt rakborsten hänga i rakstället.

När man ska ut och resa är det bra att ha ett fodral som skyddar borsten. Det finns att köpa specifikt reserakborste som man kan ha för resor om man inte vill ta med sin allra finaste rakborste. När du reser rekommenderar vi att du använder en rakborste av syntet för att undvika att den ligger fuktig i din packning och påverkas negativt.

Djuprengöring av din borste

Olika raktvålar och rakkrämer bygger olika mycket tvålavlagringar i din rakborste. Därför är det bra att emellanåt göra en djuprengöring av din borste. Använd ett djuprengörande hårschampo för att få bort smuts, avlagringar och envisa tvålrester.

Handtag rakborstar i obehandlat trä
En del rakborstar har material som över tiden kan se lite trötta och dassiga ut när de återkomande utsätts för vatten. Det kan vara värmebehandlad ask, trähandtag som är behandlade enbart med olja eller hårdvax eller andra mindre behandlade naturmaterial. 

Mühles Maitenance Oil är en mulitfunktionsolja som du kan applicera på trä, läder, horn och andra naturmaterial och tillföra lyster och skydd.

Video hur du rengör din rakborste efter användning
» Lästips: Introduktion till rakborste.

» Lästips: Längst ner på vår kategorisida för rakborstar finns 7 saker beskrivna att tänka på när du väljer rakborste.
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea