Skydda din rakhyvel

Academy Rakning

Skydda din rakhyvel

En rakhyvel håller många år och är en trogen vapendragare. Här kommer tips om hur du skyddar din hyvel och håller den i gott skick i många år framåt.
Författare: Gustav Burman

Oavsett vilken rakhyvel du har, om det är en traditionell säkerhetshyvel, mach 3 eller fusion, finns det några saker att fundera över. Många av de saker vi kommer att nämna går in i varandra, men har alla lite olika infallsvinklar.

  1. Hur förvarar du din rakhyvel?
  2. Hur skyddar du den från stötar eller från andra hyvlar.
  3. Hur håller du rakhyveln fräsch och ren.

Grundidén är att ett vasst verktyg behöver skydd så att ingen skadar sig på den vassa eggen. Även om flerbladshyvlarna har minskat risken betydligt för skärsår finns det små vassa rakblad som lätt kan skapa sår hos både barn och vuxna.

Håll bakterier och smuts borta

Under rakningen och efter rakningen vill du under alla omständigheter undvika att smuts och annat kommer på din rakhyvel. Om smuts och bakterier kommer på nyrakad hud finns risken stor att det blir olika typer av hudproblem av den mindre roliga arten som en konsekvens.

Runt handfatet finns det mycket bakterier och smuts av förklarliga skäl då vi både tvättar våra händer och borstar tänderna i den miljön. Toaletten, även om den är en bit bort, är också en källa till smuts och orenhet.

Om du behöver lägga din rakhyvel någonstans under rakningen se då till att den antingen hamnar i ett ställ eller på en plats som inte är smutsig. Det är därför en alkoholbaserad aftershave kan göra stor skillnad med att förebygga olika rakrelaterade problem. Alkoholen tar nämligen död på bakterierna.

Rent och snyggt kring handfatet

Handfatet samlar på sig mycket smuts och bakterier. Med andra ord något att undvika som mellanlandning för din rakhyvel. Risken är annars stor det oönskade hamnar på nyrakad hud och skapar problem.

Blade Guards skyddar rakhyveln mot stötar och smuts

Blade guard är ett sammlingsnamn på olika typer av skydd för en vass egg. Det finns enkla plastskydd för både säkerhetshyvlar, fusion- och mach3-rakhyvlar. Dessa blade guards är utmärkta när du är ute och reser eller ska förvara din rakhyvel mellan gångerna du rakar dig. Kan också användas tillsammans med olika läderfodral och skydda lädret om utrymme finns.

Blade Guard skyddar rakhyveln

En plastbit gör stor skillnad. Blade guards finns både för MÜHLEs säkerhetshyvlar, Mach 3 och fusionrakhyvlar.

Vårda och rengör din rakhyvel

Tvålrester och döda hudceller fastnar delvis på din rakhyvel. Därför är det bra att rengöra den lite nu och då. Det kan du göra lätt med en tandborste och lite tvål. Det blir nästan lite meditativt att efter rakningen se över sin utrustning och vårda den. Precis som vapenvården i det militära så förlänger rengöring och smörjning av din rakhyvel (särskilt säkerhetshyvlar) livslängden och ökar trivseln. Där en del naturligtvis är hygienen.

Det finns speciell smörjolja som du kan applicera för att hålla din rakhyvel i gott skick. En bra egenskap som olja har är att det också löser upp smuts och andra föreningar. Lika löser lika som kemiläraren säkert sagt till dig någon gång. Spraya på smörjolja det sista du gör när du rengjort hyveln. Oljan skyddar mot rost, korrosion och onödig friktion. Dessutom skyddar oljan slitage på gägor och andra rörliga delar. 

Underhållsolja för rakhyvlar

MÜHLEs Maintenance Oil är hudvänlig och smörjer, skyddar och underhåller din rakhyvel. Kan användas på metall, läder, horn, trä och naturmaterial.

Förvara rakhyveln i rakställ eller fodral

Förvaringen av hyveln i ett ställ gör det enkelt att veta var den är. Den har sin bestämda plats och hänger eller ligger utan att vara i vägen. Det är framför allt rakseten som har dessa möjligheter. Läderfodral är annars ett bra sätt att både skydda och förvara din rakhyvel i. Ett fodral av läder skyddar det vassa bladet och ger också visst skydd mot stötar och annat. Utmärkt förvaring när du är ute och reser.

Läderfodral för rakhyvlar

Ett läderfodral är snyggt och smidigt att ha som förvaring av din rakhyvel. Den skyddar eggen och gör det enket att ta med den är du reser.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea