Sminkguide för nybörjare

Academy Hudvård

Sminkguide för nybörjare

Människor har målat sig i alla tider men dock på olika sätt och med olika syften. De första som sminkade/målade sig var mest troligen männen, då för att avskräcka fiender och främmande grupper när de jagade föda. Soldater i krig har alltid målat sig, ibland för att synas och ibland för att inte synas, som ett kamouflage.
Författare: SLIQHAQ

Sminkets tillverkning i större skala började i forntida Assyrien och även i Egypten och dessa preparat är förvånansvärt lika de produkter vi tillverkar än idag.

Att sminka sig kan användas både för att dölja men också för att framhäva olika ansiktsdrag. Folk som uppträder på teater, film eller inom TV har i princip alltid smink på sig. Häng med i vår enkla guide om sminkning för nybörjare. Lär dig vad de olika produkterna heter och vad man behöver för smink för olika syften.

Olika varianter av smink och vad de används för

Primer

Primer används oftast efter rengöring och hudkräm, men innan foundation. Det finns flera olika primers på marknaden med olika egenskaper. Vanligt är att använda en primer för att få en jämnare hudton, att sminket ska fästa bättre och för att motverka en glansig yta. Precis som i byggbranchen är primer en ypperlig produkt att använda som bas.

Det funkar alldeles utmärkt att använda endast en primer och ingenting annat för att ge huden en jämnare hudton och för att få bort glansighet. Detta är inget som syns att man har på huden, så det passar särskilt bra för de som inte vill se sminkade ut.

Concealer

Concealer är till för att dölja, precis som det låter. Det finns olika concealers och även olika färger beroende på vad du vill dölja. Oftast används concealer för att dölja mörka ringar under ögonen och finnar/blemmor.

Viktigt här är att veta att concealers som används under ögonen oftast ger mer fukt än en concealer som används för att dölja finnar. Alltså kan det vara bra att ha en som du använder under ögonen och en annan som är speciellt utvecklad för att dölja finnar. Dom som döljer finnar är oftast torrare och kan göra att det ser kakigt ut under ögonen, om den skulle användas där. Det finns även concealers som fungerar till både och.

För att täcka finnar som oftast är röda, ska man med fördel använda en concealer som går mot gult eller svagt grönt. Detta för att dessa färger neutraliserar den röda färgen.

Skulle du vilja täcka mörka ringar under ögonen så finns det två vägar att gå. Har du en blå ton under ögonen ska du välja rosaorange färg (laxfärgad), denna färg täcker den blå färgen bäst.

Har du en lila ton under ögonen ska du välja en gulaktig concealer, då den dämpar den lila färgen bäst.

Foundation

Foundation finns i en mängd olika färger och former. De allra vanligaste formerna är flytande foundation, krämform och foundation i puderform. Foundation används på ansiktet efter det är rengjort och återfuktat, för att jämna ut hudtonen och för att täcka skavanker.

Här är det viktigt att välja rätt färg beroende på vilken hudton du har. Oftast ska foundationen vara en nyans ljusare än resten av kroppen, för att inte lämna några synliga streck. Man kan testa ut rätt nyans på halsen, helst ska en foundation inte synas alls.

Har man torr hy kan en flytande foundation passa bättre och har man fet hy kan en i puderform funka bättre. Foundationdjungeln är stor och det kan vara svårt att hitta en som passar just din hudtyp och hudton, här kan det vara smart att be expertena om hjälp.

Puder

Puder finns i flera olika färger och används oftast efter foundation. Vissa puder kan man använda för att se solkysst ut och vissa har ingen färg alls. Puder används för att fästa resten av sminket på plats och kan användas under dagen för att bättra på. Det finns speciella puder som ska motverka glansighet, folk som har torr hy kan dock bli ännu torrare av ett sånt puder.

Eyeliner

Används på ögonlocket, just intill franslinjen för att skapa en intensiv blick eller forma ögat.

Mascara

Det mest sålda inom smink är mascaran och den används för att färga ögonfransarna och göra dem längre/fylligare. I kombination med en bra ögonfransböjare kan man lätt skapa illusionen av långa fransar.

Kajal

Används i ögats vattenlinje (innan ögonfransarna) för att göra ögonen mer synliga och dramatiska. Har man redan små ögon kan ögat upplevas ännu mindre med kajal. Då kan det vara bättre att köra på en skugga vid ögonfranslinjen istället, detta skapar en illusion av ett större öga.

Ögonskugga

Används på ögonlocket för att skapa ett djup eller en illusion av ett större öga. Finns i en mängd olika färger och former. Oftast ska man välja den färg som är motsatsen till den färg man har, te x bruna ögon ska ha en blå skugga för att framhäva det bruna.

Ögonbrynsskugga

Något många yttrar att de aldrig skulle klara sig utan är just ögonbrynsskuggan. Det är en skugga speciellt anspassad för ögonbrynen, för att ge dem färg och form. Man hittar oftast dessa i bruna färgtoner, ibland kan man köpa en palett med olika färger för att lätt kunna blanda till rätt färg.

Ögonbrynsskugga ska appliceras med en speciell borste avsedd för ögonbrynen, dessa brukar oftast vara rätt små och sneskurna för att lätt kunna fixa ögonbrynen på det sätt man vill. Ögonbrynsskugga kan med fördel användas av de som har ljusa ögonbryn och vill ha dem mörkare. Man säger ofta att ögonbrynen ramar in ögonen, vilket gör att ögonbrynen gör mer än man kanske tror, för helheten.

Läppstift/läppglans

Används på läpparna för att ge färg och glans.

Rouge

Används på kindbenen för att skulptera och framhäva dom, finns i olika färger men går ofta i bruna och rosa nyanser.


En av poängerna med makeup är att framhäva och förtydliga drag och linjer. Kindben kan enkelt förstärkas med bland annat rouge.

Att tänka på när man sminkar sig

Rengöring

Att rengöra huden är speciellt viktigt när man sminkar sig, dels för att sminket täpper till porerna men också för att sminket fäster bättre på en väl rengjord hud. Tvätta alltid bort sminket innan du går och lägger dig, det är nämligen på natten som huden har tid att återhämta sig från dagens yttre påfrestningar. Välj rätt rengöring för din hudtyp och glöm inte bort att återfukta huden efter du har rengjort den.

Sminkborstar

Sminkborstar är bra att använda för att dom hjälper till i sminkningen. Använder man en borste är det lättare att fördela sminket på huden och det blir lite som att måla en tavla.

För att få bästa resultat ska man ha en borste till endast en produkt, exempelvis en borste till foundation, en till puder osv. Helst ska du tvätta dina sminkborstar varje vecka, bakterier älskar nämligen dina sminkborstar och dessa vill du inte ha i ditt ansikte. Helst ska man inte använda fingrarna när man sminkar sig, detta för att det tillför smuts från fingrarna till ansiktet. Skulle du ändå vilja använda fingrarna – se till att dom är rengjorda innan!

Hur länge håller sminket?

På de allra flesta sminkprodukter finns det en symbol av en burk och med ett nummer på den. (Ex 12 M) Detta betyder att produkten är hållbar så många månader (siffran på förpackningen) från att du öppnat produkten.

Låna smink

Det är inte en bra idé att dela smink med någon och framförallt ska man aldrig låna ögonsmink (mascara, kajal) med någon annan. Detta är för att bakterier kan spridas om man skulle ha otur.

Rätt smink till rätt hudtyp Det är A och O att hitta rätt smink för just din hudtyp. Har man torr hy krävs det att man väljer ett smink som inte torkar ut huden ytterligare och har man en fet hy kan det vara bra att undvika produkter som gör huden ännu fetare.

Har man känslig hy eller lätt får finnar är det viktigt att kika över innehållet i sminket så att inget framkallar problem. Det finns även smink som ska vara läkande för huden, detta smink är särskilt bra för en hud som lätt blir irriterad eller får finnar.

Oftast står det bra beskrivet på alla produkter vilken hudtyp produkten avser men ibland får man prova sig fram. Bara för att man har en viss hudtyp betyder det inte att alla produkter som riktar sig till den hudtypen passar, utan ibland krävs det att man provar och hittar det som passar ens egna hud.


En eyeliner kan lätt skapa en intensiv blick och ge form åt ögat. Concealer hjälper dig att dölja det som du helst inte vill ska synas. En primer gör att sminket fäster bättre i ansiktet. Olika verktyg i verktygslådan.

Smink för män

Trots att män har sminkat sig längre än kvinnor historiskt sett, så är det ändå majoriteten av kvinnor som står för användandet av smink idag. Däremot ser man en växande trend bland smink för män.

» Här hittar du vårt sortiment av smink för män.

Inom musikaliska stilar är det vanligt att även killar sminkar sig, te x goth, hårdrock, punk osv.

Så hur ska man då sminka sig? Som allt annat är detta helt individuellt men det finns några bra tips att ta del av när man ska sminka sig som kille, här nedan listar vi steg för steg för att lägga en naturlig sminkning.

Naturlig sminkning för killar

 1. Börja med att rengöra ansiktet och få bort döda hudceller och smuts. Smörj sedan in ansiktet med någon form av mjukgörande lotion/kräm, beroende på hur torr du är.
 2. Applicera en primer på de partier av ditt ansikte som tenderar att bli flottiga under dagens gång. Vanligast här är att man applicerar primer på T-zonen (panna, kinder, näsan och ibland även hakan.) Är du väldigt fet i hyn kan du applicera primer över hela ansiktet.
 3. Dutta på concealer under ögonen och eventuella finnar som du vill dölja. Ta inte för mycket, då blir resultatet kakigt. Se till att ha en färg som passar dig.
 4. Applicera foundation antingen med en foundationborste eller med händerna. Välj en foundation som är så lik din egna hudton som möjligt. Vill du ha en täckande sminkning, använd lite mer foundation och vill du ha en mindre täckande, använd mindre.
 5. Pudra på lite puder med duttande rörelser med en puderborste på hela ansiktet eller fetare partier, för att fästa fast resten av sminket. Har man skägg kan pudret synas, så då kan man skippa det om man vill.
 6. Nu är det eventuellt ögonbrynens tur, om du vill fylla i dem. Har man väldigt ljusa ögonbryn kan det vara snyggt att ge dem lite färg med hjälp av ögonbrynsskugga. Använd då en ögonbrynsborste och applicera med lätta rörelser, se till att det inte blir för hårda streck eller för mörk färg.

  Ett annat tips är att färga ögonbrynen med ögonbrynsfärg, då får du ett resultat som håller i ca 1 månad. Ögonbrynsfärg finns att köpa, använd inte vanlig hårfärg.

  Vill man ha ögon som syns lite extra, kan man även lägga en smal skugga vid ögats ögonfranslinje. Johnny Depp i Pirates Of The Caribbean-filmerna har gått all in på detta, men för att få en naturligare look, använd en ljusare skugga och inte lika mycket.
 7. Vill du ha mörkare och längre ögonfransar kan du nu applicera mascara. För att det ska bli ett naturligare resultat kan du använda en mascara med ljusbrun eller brun färg.

  För ett ännu naturligare intryck, kan du färga ögonfransarna (det finns speciella frans och brynsfärger att köpa) så kommer dom att hålla sig mörka i ca 1 månad.
 8. Vill du se brunare ut kan du använda en bronzer, eller solpuder, som är ett puder med färg som gör att du ser solkysst ut. Vill man inte sminka sig mycket alls, kan ett solpuder vara det enda man behöver.

Less makeup is more, eller?

Det är ofta sagt att “less is more”, detta också ofta inom smink. Många som är sminkade går efter att försöka se osminkad ut, trots att det ligger många minuters sminkande bakom. Vad man än väljer, så ska man välja vad som känns bäst för en själv. Det är du som bestämmer vad som är en snygg sminkning för dig. Vi har alla olika syften och mål med sminket.

När man börjar sminka sig kan det lätt kännas som en djungel och väldigt svårt att lära sig att sminka med bra resultat varje gång. Men efter ett tag i den oändliga smink-djungeln faller allt på plats och blir väldigt logiskt.

Börja vart du vill, smink är roligt och vill man lära sig mer kommer man aldrig bli less! Det tar aldrig slut heller för den delen, det finns alltid mer att lära och tillkommer ständigt produkter och tekniker!

Utforska hela vårt sortiment av manlig make-up här!

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea