Snagga håret snyggt och kort

Academy Hårvård

Snagga håret snyggt och kort

En kort frisyr är lättskött och en skön snagg fräscht. Men hår växer som gräs och snabbt börjar det växa igen. Hur snaggar man en riktigt kort frisyr? Vilka maskiner klipper riktigt kort och bra? Det ska vi ta reda på här.
Författare: Gustav Burman
Det finns många skäl att klippa håret kort. Eller låt oss formulera oss så här: en av de viktigaste sakerna vi som män kan göra är att kontrollera vår hårväxt. Att se vildvuxen ut eller ha en ovårdad look passar väldigt sällan. Det är samma princip för dig som har längre hår över hela huvudet, att du vill att det ska se vårdat och med viss kontroll.

Konsten att klippa riktigt kort

Många klippmaskiner klipper ner till strax under millimetern. Vanligen stannar dessa maskiner kring 0,5 mm till 0,8 mm. Det gäller också proffsmaskiner från de stora märkena som används i salong. Orsaken till det är att en hårklippare ska göra jobbat ner till nivåer där andra maskiner som är mer specialiserade ska ta över. Därför ser du ofta att barberare som fadar hår ner till 0 mm använder kanske ytterligare två maskiner för att få det perfekt. Det kan vara en speciell T-bladstrimmer och eller en rakmaskin som rakar rent mot huden.

Om du är nöjd med nivåerna kring halv-millimetern och strax över fungerar många klippmaskiner för dig. Självklart blir resultatet bättre med proffsmaskiner då dessa klipper jämnare, är starkare och har lagt mer pengar och tid på kvalité och performance.

Hårtrimmers som klipper kortare än 0,5 mm

Orsaken till varför vissa skär och maskiner begränsar sig är just att det är svårt att vara bra på längre längder och samtidigt kunna klippa kort. Skär som justeras eller ligger närmare 0 mm har en tendens att inte vara lika komfortabla att klippa med, de kan rivas något eller till och med bita till. Det är inte skönt när en maskin på full effekt rispar eller river på skallen. Det ska ju kännas skönt när man klipper och inte vara stort obehag.

För att kunna klippa kortare ställer det högre krav på precisionen av både skär och maskin. Den största skillnaden mellan en liten trimmer som klipper kort och en hårklippare/hårtrimmer som klarar längre längder är både styrkan och ofta hur skäret är konstruerat för att klippa.

Hårklippare som klipper kortare än 0,5 mm


Speciellt fintantade skär gör att klippmaskiner kan snagga riktigt kort. Andis och Oster har skär som är kompatibla med några maskiner från båda tillverkarna. Dessa skär snaggar och klipper 0,2 mm utan att det sliter och river. Wahls Balding Clipper är också en klippare som skapats för just att snagga kort. 

Trimmers som trimmar under 0,5 mm


Gordons T-blads trimmer som trimmar 0,2 mm kommer riktigt nära. Precis som med alla skär som klipper under en halv milimeter blir dessa lite knepigare att hålla rätt vinkel mot håret. Ibland får du en känsla att du fastnar lite och så ändras vinkeln mot håret. Och har du för låg vinkel klipper inte skäret ordentligt. Kika på hur skäret är konstruerat och vinklat för att förstå hur du ska kunna komma in rätt mot ditt huvud. 

Om du har rätt lite hår som en konsekvens av håravfall kan du klara dig med enbart en stark och bra trimmer. För dig som trimmar hela huvudet får du en helt annat klippning när du använder en större, bredare och starkare hårklippare som exempelvis en maskin med något av Andis eller Osters 0,2 mm skär. Ju kraftigare hårväxt, mängd hår som ska trimmas, hårtyp (afrohår kräver mer kraft), gör att behovet av en starkare och större maskin än en trimmer växer. 

Rakmaskiner som rakar 0 mm


Rakmaskiner är kort och gott som en starkare rakapparat. Dessa behöver man vara försiktiga med för att inte skapa irritation och att de ska kunna raka ren. Undvik att trycka och låt maskinen jobba lagom hårt. Tanken med dessa maskiner är just att skapa sömnlösa övergångar från 0 mm till nästa nivå i din frisyr. Eller kring skägget och mot hårfästet. Långa och rena torrakningar av huvudet kan göras, men sliter på maskin och de tunna och fina folieringarna som sitter på insidan av rakmaskinen.

Det är snyggt att kunna ta bort allt nackhår och skapa en snygg steglös fade på sidorna och även från renrakat skägg mot starten av polisongerna. 

Tips när du klipper en kort snaggfrisyr

Att sätta den perfekta snaggen börjar med att bestämma vilken längd du ska ha på toppen. Räcker 0,7-0,8 mm då har du många bra klippmaskiner som kan trimmar håret till den längden. Vill du komma längre så behöver du välja någon hårklippare som kan göra jobbet under 0,5 mm som vi talat om ovan. Om du valt längre kring 0,8 mm kan det vara idé att på sidorna gå ner ett steg till: förslagsvis med trimmer kring 0,2-0,4 mm. För att skapa lite dimension i den korta frisyren. 

Olika längde på kort snagg - mörkhyad man
Det finns olika längdval att ta hansyn till. Självklart är det du som är chefen och bestämmer. Titta på din huvudform om du vill skapa en gradering och sätt den övergången som att den dimmar in naturligt. Undvik att sätta den "linjen" på den del på ditt huvud som buktar ut mest på sidorna. 

En rakmaskin kan du använda för att skapa en super-clean övergång och en helt renrakad hals som gör att din korta snagg poppar och växer. Om du inte vill ha en sömnlös övergång från 0 mm använd ändå en rakhyvel eller annat för att göra ren i nacken och kring linjerna kring din frisyr. Nackhår och dylikt skapar en lufsig och ovårdad känsla. Även om du nyss klippt dig sänker detta en annars skön och kort frisyr. 

En annan skäl att "fada" in en snagg vid polisongerna är att med åren krypet skägget uppåt och du får lite grövre hår in i ditt hårfäste. Dessa sticker ut något och kan vara ett gott skäl att regelbundet hålla efter just den övergången. Även grå strån brukar börja på sidorna. Det kan också vara en anledning att köra kort kort kring öron och polisonger. 

Rakning och trimmning med maskin kan skapa irritation. Använd gärna produkter som lugnar, kyler och vårdrar. Det kan vara talkpuder, mentholprodukter, aftershave splash och en vårdande aftershave balm i nacken. 

Svalkande och vårdande produkter efter du trimmat kort

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea