Sommarhud och sommarskrubb

Academy Hudvård

Sommarhud och sommarskrubb

På sommaren badar vi, är lätt klädda och njuter av värme och sol. Huden trivs bra när vi skyddar och tar hand om den. Läs mer om hur du kan ta hand om din hy på sommaren och hålla den ren och fräsch.
Författare: Gustav Burman

Huden är kroppens största organ och ett skydd och en barriär mot allt som finns utanför vår kropp. Med den reglerar vi får kroppstemperatur och den är också ett filter där den kan släppa igenom vissa saker och ämnen.

Om kroppens största organ mår bra kan du lita på att du själv också känner och märker av detta välmående. Övergripande kan vi se tre olika delar: skydda, vårda och återfukta.

Skydda huden mot solen och påfrestningar

Solens strålar bidrar till kroppens produktion av livsviktigt D-vitamin och gör att vi blir sommarfräscha i hyn. Samtidigt bryter solens strålar ner och kan också vara skadliga när vi exponeras för mycket. Huden har naturliga pigment som hjälper till att skydda mot solens skadliga strålar.

Solskyddskrämer och solskyddsfaktor är ett extra skyddande lager mot solens skadliga strålar. När du är ute i längre stunder är det därför viktigt att du har solskydd under de mest intensiva tiderna mitt på dagen och när du är i början på säsongen.

Eftersom solens strålar bryter ner åldras också huden när den exponeras för solen. Det är ett oundvikligt faktum. Solskyddsfaktorn skyddar och minskar risken att huden åldras mer än normalt.

Sola med måtta

Att ligga på gränsen och bränna sig ofta ökar risken för solskador och i värsta fall malignt melanom - hudcancer. Du måste inte alltid maxa ur all soltid utan kan även låta huden få skugga av ett parasoll eller genom att ta på en t-shirt, hatt eller keps.

Näsan och öronen är en kroppsdel som ofta sticker ut och den behöver ordentligt med solskydd. Även med måttligt solande och användade av solskydd ger dig en fin sommarbränna.


Solens strålar är livsnödvändiga för liv och välmående. Solskyddskräm skyddar mot solens skadliga strålar och minskar risken att huden åldras mer än normalt.

Solskyddsprodukter är ofta i krämform och då finns även vårdande och återfuktande ingredienser med och det är bra för huden särskilt när den får mycket direkt sol och vind på sig.

Stift för läppar är smidiga att skydda just den tunna huden på våra läppar, solskydd för renrakat huvud, solskyddsprodukter för ansikte och vanliga solskyddskrämer för hela kroppen. Alla är skapade för sitt syfte där de ska appliceras och skydda.

När du applicerar solskydd i ansiktet är det skönt när det är en produkt som är skapad bara för ansiktet och inte blir lika fet som traditionella krämer för hela kroppen.

Om du bränt dig eller kanske glömt att smöjra in vissa delar och du märker hur huden blivit röd, låt då dessa områden vila någon dag eller två tills rodnad och huden åter är i balans igen. Det går utmärkt att smörja in ett område med en hög solskyddsfaktor och sedan exempelvis sätta på sig en t-shirt. En t-shirt brukar kunna motsvara en solskyddsfaktor på 10 och uppåt. 

En keps eller solhatt skyddar huvudet från att stekas och bli för varmt och ger också ett bra solskydd. En solhatt har fördelen att den också skyddar öronen och delar av nacken, lite beroende på hur stor den är. 

Vårda huden under sommaren

Årstiden med mycket sol, vind och vatten bidrar till att huden verkligen får andas. Fötterna brukar må som bäst när de får bada och ha skön sand mellan tårna. Sanden skrubbar och vattnet mjukar upp huden. Badar du i saltvatten får du naturligt del av havssaltets renande effekt.

Huden ömsar skin och det gör den även på fötterna. Om du vill motverka dålig lukt för dina fötter är ett bra sätt att ta bort död eller överflödig hud och hålla rent mellan tårna.

Det kan du göra genom att dra en handduk mellan tårna efter dusch och ta bort död hud eller förhårdnader med en förhårdnadshyvel. Fotfilen kan också hjälpa till att bli av med död hud och förhårdnader.

Kroppskrubb kan innehålla exfolierande tvålar med som korn av kanske havre eller vete som mjukar upp huden och rengör lite med djupgående till skrubborstar eller bad- och duschborstar. De sistnämda är borstar ofta av naturhår som kan användas för hela kroppen och tar bort smuts och döda hudceller.

En svamp - mjukare eller rivigare, är ett enkelt och smidigt sätt att tvåla in kroppen och rengöra från topp till tå. När det kommer till ansiktet är en ansiktskrubb att föredra och till kroppen kan du gärna använda skrubbkrämer eller skrubbsalter. Huden i ansiktet är känsligare än andra delar på kroppen.


Badborsten och svampen är två klassiska verktyg i duschen. Exfolierar och gör det enklat att tvåla in kroppen samtidigt.

På sensommaren kan du känna att huden automatisk vill ömsa skin något. Det är ett utmärkt tillfälle att hjälpa den lite på traven. Och det känns alltid lite fräschare till det yttre när du inte har lösa hudflagor och liknande i andras sällskap.

När vi ömsar skin lite mer påtavligt kan komma lite i vågor. Det är hudens normala process där gamla och döda hudceller ska ersättas av en ny och fräsch generation.

Badkaret förlänger tiden något men istället får huden och kroppen verkligen koppla av och luckras upp. Att duscha och schamponera sig innan kan vara att föredra om du vill att vattnet ska vara lite renare när du sedan ska ligga i vattnet en stund. Kanske med badolja eller badsalt.

Badoljan fördelar sig sedan jämnt som ett tunnt lager på din hud. Vill du bada i äkta James Bond stil som i filmen Dr. No - då droppar du lite Floris London Limes Bath Essense i badet.

Tillför fukt till din hud

När huden är ren är den logiska konsekvensen att tillföra fukt och näring. Här är det lite beroende på dina behov.

En enkel tum regel är ansiktskräm till ansiktet och body lotion på resten. Orsaken till uppdelningen är att body lotion blir för fet och kladdig för ansiktet.

För torra händer finns handkräm som naturligtvis också kan användas för torra fötter om inte body lotion räcker. En dag på stranden med både sol och bad och kanske vind sätter sina spår och kan göra att huden känns lite torr.

När du tillför fukt och näring kan huden reparera och återhämta sig. Återfuktar du på eftermiddag och kväll kan huden dra nytta av vila och återfuktning under hela natten - fräsch för nästa dag.

De magiska sommarkvällarna

Det är på kvällen vi får belöningen! Den ljumma, något mörka och förföriska sommarkvällen. Kanske har vi tagit den där duschen efter stranden och svidat om till kvällen. Sommardoften på och huden len, ren och fräsch.

Kvällen är den naturliga tiden för återhämtning. Kropp och själ får vila. Huden vilar också och får återhämta sig efter dagen. En ren hud som fått vård kan på ett bra sätt förnya sig och bygga upp sig igen för nästa dag.

Kanske är kvällen tiden du har att träna, löpa eller kvällspromenera. Eller unna dig det där välbehövliga fotbadet eller badet i badkaret med badsalt och lyxig saltskrubb. Hur som helst är kvällen din och prioritera välmånede och avkoppling. Det kommer en dag imorgon när du kan ta tag i det som inte blev gjort idag.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea