Ultraljudstandborste

Ultraljudstandborstar i olika färger

Ultraljuds-tandborste

Ultraljuds-tandborstar skapar vibrationer som rengör tänder på ett skonsamt sätt på djupet. Ultraljudstekniken har använts inom modern tandvård under lång tid av professionella tandläkare och tandhygienister för att ta tandsten.

Tandborstar med ultraljud förebygger tandsten och bryter med sina vibrationer lös smuts och plackbildande bakterier.

Hur fungerar tandborstar med ultraljud?

Ultraljudstandborstar har ett speciellt bortshuvud med strån som en vanlig tandborste, men istället för att du ska manuellt borsta fram och tillbaka för du istället ultraljudstandborsten fram och tillbaka över tänderna. 

Borsthuvudet fortplantar ultraljudet som tandborsten sänder ut och vibrationerna förstärks genom saliven och tandkrämen. Små luftbubblor bildas och ultraljudet tränger in mellan tänderna, i tandköttsfickor och i de små hålrummen som kan vara svåra att nå med manuell tandborstning.

Tandborstningen både rengör tänderna på tandytan och på djupet samt avlägsnar smuts och tandsten. Ultraljudet har ockå en dödande effekt på bakterierna och bidrar till en god tandhälsa.

Ultraljudsbehandling förebygger tandsten

Redan på ett par dygn hinner pack bildas och stelna. Placket är en bakteriegeläggning på tänderna som bildas efter att vi ätit. Om plack för sitta kvar på tanden förenas den med olika kalksalter som finns i saliven. Blandningen hårdnar snabbt och bildar tandsten.

Det kluriga är att tandsten ofta sätter sig mellan tänderna där det är svårt för vanlig mekanisk tandborstning att komma åt. Det är därför tandläkaren ofta påminner om behovet av munskölj, tandtråd eller mellanrumstandborstar som kommer åt mellan tänderna.

Tandsten kan bildas både ovanför och under tandköttskanten. Tandläkare och tandhygienister använder ofta ultraljud i sin behandlig och borttagning av tandsten och scaling.

Det är ultrajudet som vibrerar loss tandstenen som då lossnar från tändernas yta. Om tandsten får sitta kvar finns risk för tandköttsinflamation som kan leda till tandlossning.

Ultraljudstandborstning förebygger tandsten. Besökt en tandläkare regelbundet med jämna mellanrum för att få eventuell diagnos eller förslag om det är att du har tandsten som behöver tas bort profesionellt. Denna typer av skrapning med metall mot tand med eller utan ultraljus bör göras av utbildad tandvårdspersonal. Regelbunden tandborstning med ultraljud i hemmet är ett bra sätt att motverka att du behöver uppsöka tandvård för just tandsten och är något du kan göra helt själv.

Fluortandkräm, tandtråd och munskölj är också bra verktyg tillsammans med din tandborstning med ultraljud.

Skrivet om Ultraljudstandborste

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea