Solskydd

Sandstrand med människor som solar och umgås

Solskydd

Solljus är viktigt för människan och behövs för att hudcellerna ska bilda aktivt D-vitamin. Samtidigt kan solstrålar i för stor mängd vara farligt och orsaka hudcancer och göra att vår hud åldras i förtid. Därför behöver vi sola med försiktighet och skydda huden mot den starkaste solen.

Här hittar du både solskyddskrämer och ansiktskrämer med inbyggt solskydd tillsammans med läppbalsam med solskyddsfaktor.

Visa filter Dölj filter
Varumärke

När bör vi använda solskyddsprodukter?

Redan på våren i skandinavien börjar solens strålar ta mer intensivt. Inte minst om vi befinner oss i ett gnistrande vinterlandskap. Det innebär att det är en ganska stor del av året som vi kan ha nytta av solskyddsfaktor. Inte bara på sommaren eller när vi åker utomlands. 

Strålsäkerhetsmyndigheten hävdar att snö reflekterar sol allra mest med 80 % medan vatten ligger på mindre än 10 % reflektion. Redan på morgonen eller i god tid innan du går ut kan det vara bra att applicera solskyddet. Ibland vet vi inte heller hur mycket vi kommer att exponera oss under dagen. Better safe than sorry.

Att kombinera solskyddsprodukter med mekaniskt skydd som kläder och att ta en paus i solexponeringen gör att huden hinner återhämta sig och vila.

  • Olika hudtyper är olika känsliga mot solnings negativa effekter
  • Tid i solen och när på dagen påverar hur stark solstrålningen blir. 
  • UV-index visar att solen är starkast vid ekvatorn och mindre stark närmare polerna. 
  • Skugga minskar UV-strålningen med hälften.
  • Solglasögen skyddar ögat och minskar risken för ögonproblem längre fram. Och är dessutom både snyggt och vilsamt. 

Solskyddskräm med solskyddsfaktor (SPF)

Här hittar du solskyddsprodukter märkta med solskyddsfaktor (SPF). SPF är ett mått på solskyddsförmågan hos en solkräm. En SPF på 15 betyder att man kan vistas 15 ggr längre i solen än utan solskyddsmedel. Ju högre värde, desto mer skyddad är din hud mot skadliga solstrålar.Det bästa är att smörja in din solskyddskräm en halvtimme innan du ska gå ut i solen. Då hinner produkten reagera och verka med din hud.

Ansiktskrämer med inbyggt solskydd

Fler och fler har upptäckt det fina med kombinationen solskyddsfaktor och en kräm särskilt anpassad att ha i ansiktet. Det gör det enkelt att skydda de mest utsatta delarna på kroppen, nämligen vårt ansikte. Särskilt näsa och öron är ofta utsatta eftersom de sticker ut lite längre från ansiktet och fångar mer sol. 

En bra solskyddskräm för ansiktet ska inte blockera porerna och skapa problem. 

Det är en god idé att använda solskyddsfaktor året runt när du vistas i solen. Den självklara delen är att minska risken för att utveckla hudcancer. Men solen åldrar också vår hud om den utsätts för mycket sol. Lagom sol är bäst, även om du bär solskydd, både för hälsa och look!

Glöm inte att skydda dina läppar i solen

Huden på läpparna är tunnare än på andra ställen i ansiktet. Att smörja vanlig solskyddskräm på läpparna kan fungera till viss del. Men risken är större att skyddet försvinner, kanske av att vi fuktar våra läppar med tungan eller äter något. Då finns det läppsyl eller läppbalsam med inbyggd solskyddsfaktor att ta till. Dessa innehåller ofta bivax eller annat naturligt vax som gör att de håller sig lättare fast på läpparna. 

Soskin en föregångare inom bra solskyddsmedel

Franska laboratoriet och hudvårdsmärket Soskin har byggt sitt varumärke och rykte på att både vara rädd om huden och vår miljö. De förbjuder kontroversiella solskyddsmedel: hormonstörande ämnen och misstänks vara giftiga för havsmiljön. Detta utan att kompromissa med ett brett spektra av skydd mot både UVA- och UVB-strålar.

Skrivet om Solskydd

Hudvård för män

Hudvård för män

Varje dag utsätts din hud för smuts, föroreningar, väder och vind. Även din rakning sliter på din hud och en torr inomhusmiljö. Därför är det viktigt att din hud blir ren och får den näringen den behöver. Genom att använda produkter som är anpassade efter din hudtyp som man så håller du din hud fräsch och hindrar för tidigt åldrande eller andra hudproblem. En enkel hudvårdsrutin är grunden i all hudvård för män. Läs mer
Solskyddsfaktor, SPF och UV-strålning

Solskyddsfaktor, SPF och UV-strålning

Solen är nödvändig för livet på jorden. Den ger oss värme, energi och är en central del i många livsprocesser. Tyvärr är det också så att solens strålar kan ställa till med problem om man inte är vaksam. Vi behöver skydda vår hud mot både UVA och UVB strålar. Lär dig mer om solens både härliga och farliga strålar i för stor dos här. Läs mer
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea