Pomada

Burkar med hårpomada

Pomada

En pomada är en hårstylingprodukt som håller väldigt länge. Produkter som kallas pomade innehåller vanligtvis både hårvax och någon fet substans som olja, bivax, lanolin eller vaselin. En pomada hålla även efter en dusch om de är olje- och vaxbaserade som ger långvarigt fuktgivande egenskaper. Använd den när vill ha en mörkare och glansigare framtoning på ditt hår.

För att ta bort en tyngre pomada effektivt behöver du ett schampo för fett hår. Vattenbaserade pomador är lätta att tvätta ur. 

Visa filter Dölj filter
Varumärke
Clay Pomade
199 kr
Köp!
Info

Vad är skillnaden mellan hårvax och pomada?

Den största skillnaden ligger i historien. Det var från pomadan som de moderna hårvaxerna utvecklades. I branschen råder de viss överlappning vad som kallas pomada och vad som kallas hårvax. Därför behöver man ofta läsa i produktbeskrivningen för att förstå hur produkten är skapad och beter sig. 

Generellt är pomadorna mer åt lätt glans till hög glans. Medan hårvaxer är mer matta. Men det finns också pomador som ger en matt finish. Att använda pomada är ett bra sätt att ge glans och shine åt sin frisyr. Speciellt om du har kort på sidorna som ger en matt känsla, kan lite shine på toppen av frisyren skapa liv och dimension. 

Detsamma om du börjar bli gråhårig eller gå mer åt fullt grått/vitt hår. Lite pomada kan då göra att håret ser mindre torrt och tråkigt ut. 

En vanlig myt eller fördom är att pomador endast passar till backslicks, men det behöver inte vara fallet. En pomada kan vara ett utmärkt alternativ till ett hårvax. Om du har en backslickfrisyr med bakåtkammat hår är generellt en pomada den produkten som på enklast och bästa sätt kan få håret att ligga bakåt på ett snyggt sätt. Det gäller för många pompadour- och quiff-frisyrer.

Olika typer av pomador

Det finns två huvudkategorier av pomador. Det är dels vattenbaserade pomador och olje- och vaxbaserade pomador. De sistnämnda kan också kallas för oldshool pomador därför att ursprungligen var det fett, olja och vax i dessa hårpomador. Det är utifrån dessa de vattenlösliga pomadorna och hårvaxerna har utvecklats. Under 1700- och 1800 talet när just pomadan och hårstylingen på allvar började växa fram i Europa var det just rent fett i form av ister och björnfett som användes. Vintage grease är ett annat namn för just detta. Reuzels pomador har en gris på sina burkar just av detta faktum. 

Vattenlösliga pomador

De vattenbaserade hårpomadorna är de vanligaste och mest populära. Orsaken är att de är lätta att jobba med. Både att arbeta in i håret och styla, men inte minst att tvätta ur. 

Det har kraften att kunna tämja håret, mne är samtidigt lätta att få av händerna och sedan håret. För dig som har tunnt, mjukt eller börjar bli tunnhårig är en sådan lättare vattenbaserad pomada att föredra framför den tyngre pomadorna.

Olje- och vaxbaserade pomador

En stor fördel med just det oljebaserade pomadorna är att de inte torkar fullt ut. Det gör att frisyren kan formas om under dagen utan att du behöver börja om med din hårstyling. Oljan, fettet och vaxet har också en vårdande effekt på hår och hårbotten. Om du tänker på filmen Grease från 1978 - där används just dessa pomador flitigt. De passar utmärkt fär backslick och den typen av look. 

Det går utmärkt att föra en kam igenom håret under dagen och justera looken med en sådan vintage pomada med fett och olja som bas. Idag är det mer bivax, vaselin och lanolin som är basen i de moderna pomadorna. 

Tips när du ska hårstyla med pomada

All hårstyling bygger lite grovt på tre steg. Du kanske kommer direkt från duschen med handduksfuktigt hår eller med torrt hår. Då prestylar du som vanligt med en grooming spray/tonic eller saltvatten om du önskar. När du är nöjd med volymen och har fått bort den frissiga känslan går du vidare och stylar håret med din pomada för dagen. Tänk på att värma upp hårpomadan ordentligt mellan fingrarna och applicera sedan den i ditt hår. 

Du kan forma frisyrer antingen med fingrarna eller använder du en bred stylingkam eller stylingborste. Det finns specialla kammar "pomadakammar" som kan skapa snygga separationer och ränder i håret. 

När du är nöjd med looken kan du fixera håret med en hårspray.

För dig som har tunnt eller skandinaviskt hår kan tunga olje- och vaxbaserade pomador tynga ner håret för mycket och ta bort volym i ditt hår. Då är det bättre att prestyla ordentligt och använda en lättare vattenlösning pomade på toppen för att addera styling och naturlig glans till håret. 

Pomada kan vara ett utmärkt alternativ för dig som har afrohår. Den både vårdar, tar bort viss frissighet och kan tämja ditt krull och dina lockar på ett bra sätt. 

Om du använder tunga stylingprodukter i håret kan det vara bra att tvätta igenom håret med ett starkare schampo i mellanåt. Det kan antingen vara en power cleanser eller ett skrubbschampo. Det tar bort avlagringar som kan bildas i hårbotten och i håret. Resultatet blir en bättre lyster och fräschare känsla i hår och hårbotten.

Skrivet om Pomada

Hårstylingens gyllene tre steg

Hårstylingens gyllene tre steg

Att styla håret är en konst. Det kan vara enkelt och komplicerat på samma gång. Jag heter Iman och har jobbat som frisör och barberare i mer än 20 år och är grundare av Noberu of Sweden. Nu ska du få mina allra bästa tips för att du som man ska få en bra form på ditt hår. Min förhoppning är att du efter att ha lästa denna artikel ska känna dig trygg att skapa precis vilken frisyr du vill med ditt hår och fått bra knep för att få den att hålla över hela dagen. Läs mer
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea