Reptvål

Reptvål på bild med handduk

Reptvål

Reptvålar och tvål på rep har en historia som sträcker sig ända till baka till 1940-talet och är uppskattade än idag med sin praktiska funktion att kunna hänga tvålen på tork. Du kan också ha tvålens rep rund handleden när du duschar för att minska risken att du tappar den på golvet eller i badkaret. Det engelska begreppet "soap on a rope" eller "soap on the rope" börjar också bli vanligt uttryck för svenskar.

Med en reptvål minskas också svinnet av tvål som annars lätt luckras upp och spolas bort där den ligger.

Historien bakom tvålar på rep

Det finns en del rykten kring reptvålen att den skulle ha något med fängelseduschar. Ni som hört uttrycket att tappa tvålen på golvet kan säkert förstå vad som menas. Faktum är att gjuta in ett rep i tvålen uppfanns av ett engelsk företag i slutt av 40-talet. Europa hade precis tagit sig igenom det andra världskriget och världen stod i ruiner.

Kroppstvål var ett vanligt sätt att hålla sig ren och många hade tröttnat på de ändlösa tvålresterna och tvålklumparna som på många sätt gick till spillo och förlorade. Att då ha en tvål på ett rep löste problemet både praktiskt och på ett ekonomiskt och hållbart sätt.

Att hänga tvålen på tork är också hygieniskt bättre än att låta den ligga i badkaret, på duschgolvet eller någon annan stans där det inte är lika rent och fräscht som på en krok.

Fördelerna med reptvålar och tvålar med snöre är alltså många. Det är ett roligt sätt att tvätta kroppen med i duschen. För den som är rörelsehindrad eller har ett handikapp fyller också repet en funktion, att minska risken att tappa tvålen i backen. Eller för äldre med begränsad rörlighet. Eller för att undvika att halka på tvålen och slå slig illa.

I SLIQHAQs sortiment hittar ni fina reptvålar från Claus Porto, Musgo Real i Portugal och Klar Seifen (Tysklands äldsta tvåltillverkade). En perfekt present till den som redan har det mesta - men kanske inte har en kroppstvål på rep.

Skrivet om Reptvål

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea