Dubbelrakblad

Olika märken av dubbelrakblad

Dubbelrakblad

Det är väldigt individuellt vilka dubbelsidiga rakblad som passar just dig och den hyvel som du använder. Ett bra sätt är att börja med ett milt dubbelrakblad och jobba sig uppåt och känna sig för.

Det finns paket med en mängd olika dubbelrakblad. Varje dubbelsidigt rakblad har en uppskattad skärpa. Läs mer om vilket dubbelrakblad du ska välja här.

Visa filter Dölj filter
Varumärke
1  2  3  4 Nästa »

Vilket dubbelrakblad ska jag välja?

Det är väldigt individuellt vilka dubbelrakblad som passar olika personer, precis som med olika rakhyvlar. Här kan det behövas en del trial and error innan du hittar en hyvel och ett dubbelrakblad som passar just dig. Orsaken till detta är att det inte finns någon strikt specifikation på hur slipningen, beläggning etc. ska vara för ett dubbelrakblad förutom att det måste passa in i rakhyveln.

Vi har satt ihop ett paket med medium-vassa dubbelrakblad som passar dig som ska börja att raka dig med säkerhetshyvel och ett annat paket för dig som vill ha ännu vassare dubbelrakblad och kanske också är mer van. Och för dig som vill ha både mediumvassa och vassa-rakblad kan du välja vårt stora paket med olika dubbelrakblad

Ett bra tips är att börja med ett milt dubbelrakblad och sedan jobba dig uppåt och känna dig för. Eftersom varje skägg och hud är individuell kan det variera väldigt mycket från person till person. Det finns även andra aspekter att ta hänsyn till som hur jämnt och mjukt bladet glider fram på huden och hur många rakningar som du kan få ut av dubbelrakbladet.

Tre mått som beskriver hur ett dubbelrakblad

Vi har valt att gradera de allra flesta dubbelrakbladen utifrån skärpa, komfort och hur det håller skärpan. Dessa variabler kan skilja sig lite åt mellan olika rakblad. Ju vassar ett rakblad är desto tunnare är ofta eggen och det gör att den blir känsligare att hålla skärpan. 

En bra måttstock är att välja ett dubbelrakblad som är tillräckligt vasst för att orka igenom just din skäggstubb utan att tugga eller slita. När du är nöjd med skärpan kan du se på de övriga delarna som komfort och hur de håller skärpan. 

Exempel på uppskattade egenskaper för Feathers dubbelrakblad från Japan.*

Skärpa 10/10

Komfort 7/10
Håller skärpa 6/10

*graderingen är ingen vetenskaplig studie utan en grov uppskattning av våtrakningsexperter som testa många olika typer av dubbelrakblad. 


När ska man byta rakbladet mot ett nytt?

Dubbelrakblad blir slöa till stor del på grund av korrosion eftersom rakbladet ofta förvaras i en fuktig miljö och lämnas fuktiga. Det gör att eggen oxideras. En annan orsak är rester av tvål och mineraler. Genom att torka eller blåsa bladet torrt och förvara det i en torr miljö minska risken för oxidation.

De flesta tycker att ett dubbelrakblad håller till ungefär 3-6 rakningar innan bladet blir slött och behöver bytas.

När du hittat dina favoritrakblad kan du köpa dessa i storpack dubbelrakblad och få ett väldigt attraktivt pris på dina rakblad från 2-4 kr st. Eftersom priset inte är särskilt högt per rakblad ta chansen och byt när du tycker att bladet har börjat tappa i skärpa eller luggas eller sliter i dina skäggstrån. Eller kanske mer flyter ovan på din skäggstubb istället för att klippa strået vi roten. 

Hur återanvänds dubbeleggade rakblad?

En stor fördel med de dubbelegade rakbladen är att de endast innehåller metall. Det finns speciella blade banks där du kan precis som en sparbössa lägga dina utjänta och slöa dubbelrakblad. När den är full kan du helt enkelt slänga dina rakblad i återvinningen för metall. Tänk på att när du slänger dina dubbelrakblad behöver de vara skyddade för att inte någon människa ska skära sig på dessa. Det kan du göra genom att tömma din blade bank i en konservburk eller liknande och tejpa över den. 

Ett annat alternativ är att ha en gul behållere som används inom apoteks- eller sjukvården för vassa kanyler och dylikt. Sedan kan du lämna in den för återvinning. 

Fakta om DE rakblad

Oavsett om de kallas DE rakblad, dubbelrakblad, dubbelsidigt eller dubbeleggade rakblad har de samma historia och tillverkas i en avancerad process med olika steg.

  • Tillverkas från tunna band av rostfritt stål som sedan stansas ut till formen av dubbelrakbladet.
  • Formen på dessa rabklad håller samma dimensioner och form som de alltid gjort vilket gör att de passar gamla som nya säkerhetshyvlar.
  • Priset på någon krona per rakblad gör att det är okomplicerat att byta blad när skärpan börjar svika.
  • Att raka sig med dubbelrakblad är bra för miljön och ger ett 100 % återvinningsbart avfall.
  • I början av tillverkningsprocessen är stålet mjukt, därefter upphettas och kyls det tills det blir sprött, hårt och skarpt.
  • Rakbladen slipas, putsas, tvättas och behandlas med olika ytbeläggningar för att göra dem behagliga och slitstarka att raka med.
  • Eggen på ett dubbelrakblad är 10 gånger tunnare än ett hårstrå från en människa.
  • Ett blad håller i genomsnitt mellan 3-6 rakningar innan det behöver bytas.
  • Många rakblad tillverkas i samma fabrik. Det som skiljer varumärkena åt är de specifikationer och ytbehandlingar som används vid tillverkningen. 
  • Utanför St Petersburg i Ryssland ligger en legendarisk fabrik som tillverkat och tillverkar många vassa och populära blad som till exempel Gillette, Permasharp, Super Iridium, Astra och Sputnik.

Skrivet om Dubbelrakblad

En guide till våtrakning i 5 steg

En guide till våtrakning i 5 steg

En man rakar sig ungefär 20 000 gånger under en livstid. Varför inte göra det till en skön upplevelse! Här finns en guide för klassisk våtrakning och en del värdefulla tips till dig som vill få en skönare rakning. Läs mer
Mühles nya shavette och rakkniv - så funkar den!

Mühles nya shavette och rakkniv - så funkar den!

Mühles shavette är både innovativ och ny. Det är inte en i raden av shavetter tillverkade med enklare tekniker utan en shavette byggd för att hålla. Vi djupdyker hur den fungerar och vad du behöver tänka i form av säkerhetsföreskrifter. Läs mer
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea