Rakborste

Rakborste framför spegeln

Rakborste

Rakborsten är en fransk uppfinning från 1750-talet. Rakborstar finns i olika varianter: av svinborst, grävlingshår och syntetiska fibrer. En rakborste av grävlingshår suger åt sig vatten och lämpar sig perfekt för att bygga upp bra lödder med från din rakkräm eller raktvål.

Använd rakborsten för att mjuka upp huden och ta bort döda hudceller. Dina skäggstrån lyfts och din rakning blir nära. » Läs mer om tips när du ska välja rakborste här.

Visa filter Dölj filter
Varumärke
44
Wet is Best Kit
129 kr (229 kr)
Köp!
Info
1  2  3  4  5 Nästa »

Bra att tänka på när du väljer rakborste

Alla rakborstar kan göra jobbet med att skapa ett härligt lödder när du rakar dig. Borsten fördelar också ut skummet och jobbar med huden. Det är skönt att veta. Hemligheten liggeri att vatten blandas med tvål eller kräm som sedan skapar ett rikt och krämigt lödder. Löddret binds delvis i rakborsten och du masserar in löddret i ansiktet.

Det finns en del aspekter du behöver fundera över när du väljer rakborste.

  1. Naturhår eller syntet?
  2. Hållbarhet
  3. Ska rakborsten ingå i ett rakset?
  4. Ska rakborsten vara med när du reser?
  5. Materialval och prisnivåer
  6. Storlek, form, ergonomi och smak
  7. Hudtyp och val av rakborste

1. Naturhår eller syntet?

Har du några preferenser som du vill eller behöver ta hänsyn till som exempelvis om det ska vara naturhår eller om det ska vara syntetiska strån i rakborsten. Idag är rakborstar av syntetfibrer yntetiska rakborstarna riktigt bra och det finns olika fördelar och skillnader vilken typ av borsthuvud du väljer. 

Grävlingshår

Rakborstar av grävlingshår har en otroligt bra förmåga att suga upp vatten, viktigt för att skapa ett tjockt raklödder. Är något mjukare än svinborst. Grävlingshåret är oftast dyrare än både svinborst och syntetfibrer. De mjukaste håret heter silvertip eller super badger medan de grövre håret heter pure badger vilket är något mörkare och styvare.

Svinborst

Rakborstar med svinborst utmärkt att löddra med direkt från en raktvål. Är styvare än grävlingshåren, vilket en hel del våtrakare föredrar. Ger därmed en viss peelingeffekt på huden. En rakborste med svinborst är utmärkt för dig som har en tajtare budget och vill ha en styvare ryggrad i själva borsthuvudet. Med tiden blir din svinborste mjukare när du brutit in den en tid.

Hästhår

Hästtagel och hästhår används i en del borstar. Du kan hitta dessa längre hår i exempelvis barberarviskor för att borsta bort hår från nacken. Men också i vissa rakborstar. Dessa kan ibland blandas med syntethår för att få en fin kombination. Hästhårsborstar är lite sträva, precis som svinborst, men lite mjukare i stråna. Dessa rakborstar har inte lika stark ryggrad som svinborstarna exempelvis.

Hästar tar inte skada av att man tar en bit av hästsvansen. Precis som allt annat hår på en häst kan det trimmas och klippas. Vie Long i Spanien är en tillverkade med långa anor tillbaka i tiden. De har tillverkat rakborstar med hästhår i många decenier sedan 1940 i Valencia i Spanien.

Rakborsteentusiaster och traditionella våtrakare vill gärna ha en hästhårsborste i sin arsenal tillsammans med övriga borstmaterial. Omväxling och variation förnöjer och förhöjer upplevelsen.

Syntetiska fibrer

Mjuka strån tillverkade av syntetiskt material. Har väldigt lång livslängd. Kräver mindre mängd raktvål och rakkräm än rakborstarna med naturligt hår. Lätta att rengöra och hålla fräscha. Då borsten inte innehåller hår från djur är de vegan. Rakborstar med syntetiska fibrer är ofta i praktiken omöjliga att slita ut.


2. Hållbarhet

Rakborstar generellt är hållbara produkter och uppmuntrar till en klassisk våtrakning där vatten tillsammans med tvål och kräm skapar en överlägsen komfort när du rakar dig. De hudvårdande egenskaperna är goda och uppskattade när huden mekanisk bearbetas med rakborsten. 

Naturhår från gris är en restprodukt av att vi äter griskött. På detta vis används alla delar på djuret och inget går till spillo. Grävlingar finns över hela jorden. Vi ser många grävlingar som dödas av trafiken. I asien där mycket av grävlingshåret kommer ifrån jagas grävlingen och äts upp och där används också pälsen och håret för rakborstar. Grävlingen anses inte utrotningshotad. Den är skygg och kan bitas ordentligt.

Som tidigare nämnt har rakborstar med syntetfibrer en överlägsen livslängd och slitstyrka. En sådan borste skulle potentiellt kunna hålla ett helt liv. En rakborste av grävlingshår eller svinborst håller ofta mer än 5 år utan att du märket att den tappar i förmåga att prestera. Sköter du om din rakborste av naturhår håller också den väldigt länge. Här finns tips på skötselråd för rakborstar.

Om vi ska kora en vinnare i hållbarhet tycker vi på SLIQHAQ att syntetrakborstarna med sin nästan obegränsade livslängd och enkelhet är det mest hållbara alternativet. Som nummer två kommer rakborstar av svinborst eller hästhår. Och på tredjeplats kommer rakborstar med hårknut av grävlingshår. Den tredjeplatsen kommer av att det inte finns en obegränsad mängd med grävlingshår och med en öka efterfrågan stiger också priserna.

En rakborste av syntethår löddrar också snabbare är naturhår och förbrukar mindre raktvål eller rakkräm vilket är en positiv detalj.

Om du vet med dig att du inte är intresserad att nämnvärt bry dig om din rakborste är ett syntet-alternativ bäst. Det vanligaste är att natuhåren skadas av att de använder för hett vatten eller att du låter raktvål/rakkräm ligga kvar i hårknutens botten. Tvålämnet och löddret är basiskt vilket bryter ner hårstrået i rakborsten. När väl rakborstestråna blivit skadade av lödder som ligger kvar i borsten är det svårt att förhindra att borsten fortsätter att tappa hår. De allra flesta rakborstar av naturhår har en period i början när de släpper lite hår, men som sedan slutar och blir mindre frekvent. Det fenomenet är helt normalt och inget att oroa sig för.



3. Ska rakborsten ingå i ett rakset?

De flesta märken har färdiga rakset där du kan hänga din rakborste tillsammans med din rakhyvel. Det finns även singel-ställ för rakborstar som endast rymmer din borste hängande. Om det är naturmaterial i handtaget på rakborsten kan det vara en fördel att köpa både hyvel och rakborste samtidigt. Då har varumärket matchat handtaget på både rakborsten och rakhyveln för att de ska ligga nära varandra i ton. Det är särskilt viktigt om det är äkta horn eller imitiation samt träslag med stora inslag av variation i mönster och nyans.

Om du är osäker om du vill på sikt bygga ihop ett rakset kan du alltid välja en material som inte skiftar från exemplar till exemplar. Exempelvis handtag i metall, krom, harts och liknande. Dessa material skiftar inte och du kan senare bygga på med både matchande säkerhetshyvel, fusionhyvel eller mach 3-rakhyvel.

Oftast finns det information om matchande rakställ på produktnivå på varje rakborste för att du ska kunna hitta ett matchande rakborsteställ eller ställ för ett helt rakkit där din borste kan hänga med. Hos varumärket Mühle har varje rakborste ett namn som exempelvis, RYTMO, VIVO, CLASSIC, PURIST, SOPHIST. Dessa namn kan hjälpa dig att hitta både matchande ställ och hyvlar till din rakborste.

De flesta märken har färdiga rakset där du kan hänga din rakborste tillsammans med din rakhyvel. Det finns även singel-ställ för rakborstar som endast rymmer din borste hänga.

Att börja med en rakborste och sedan komplettera med utbygnad till ett rakset eller andra kringprodukter är ett enkelt sätt att hitta vägen fram.

4. Ska rakborsten vara med när du reser?

Packa lätt och minimalt är ofta det som får styra. På senare år har de syntetiska rakborshuvudena helt dominerat kategorin för bra rakborstar när du reser. Orsaken bakom detta är att dessa syntetfibrer inte börjar lukta illa eller tar skada om de stängd inne i fuktigt tillstånd. Det är det som är risken när du reser att rakborsten inte hinner torka ordentligt och när du har naturhår i form av svinborst eller grävlingshår. Om du inte har ett fodral för rakborsten av naturhår kan borsthuvudet lätt bli lite deformerat när det ligger i din neccessär eller packning. 

Det finns smidiga reserakborstar som både skyddar borsten och tar minimalt med utrymme när du packar. Mühle har speciella kit med borste, hyvel och minifodral som är väldigt behandligt när du reser.

5. Materialval och prisnivåer

Rakborsten är ett vackert tillbehör med stil. Det finns en uppsjö av olika material, design och även prisnivåer.

Vad skiljer en dyrare rakborste från en billigare? Är en dyrare rakborste bättre? Svaret på den frågan är enkel och komplicerad på samma gång.

Val av typ av borsthuvud påverkar absolut priset. Det dyraste håret är silvertip-kvalité av grävlingshår och längst ner på den skalan hittar vi det något grövre pure badger grävlingshår. Storlek på borstknuten påverkar också hur mycket hår som behövs för att skapa borsten. Många borstknutar är mellan 21-23 mm i roten. 

Dyra material av ädelträ och påkostad och exklusiv design styr också prisnivån. Ett handmålat porslinshandtag i Meissenporslin tillsammans med äkta silvertip grävlingshår handknutet driver på priset, medan en standardrakborste i plastmaterial där borsthuvudet är av svinborst eller syntet - helt maskingjord gör priset lägre. 

Inom varje märke finns det en prislogik och du kan också jämföra typ av hår/fibrer, handag och design mellan olika varumärken.

Vill du ha en billig rakborste med bra funktion ska du kika på varumärket NOM. Där finns både syntet, grävling och svinborst i både modern och traditionell stil på handtagen. Mühle har en uppsjö av modeller och serier för sina rakborstar och rakset. Här finns både högt och lågt. Kvalitén är gedigen rakt igenom och tysk som ursprunget. En finess på de dyrare rakborstarna från Mühle är att du kan gänga ut själva huvudet och byta till ett nytt om du skulle behöva i framtiden. Eller skifta mellan syntet och grävling efter smak. Smart och hållbart!

6. Storlek, form, ergonomi och smak

Rakborstarna kommer i olika storlekar och former. Mycket handlar om design och formspråk. Ett större handtag brukar uppskattas av de med större händer, mendan ett nättare handtag för den som har mindre händer. Många låter rakborstens handtag vila i handflatan och tar sedan tumme, pekfiner och långfinger för att kontrollera hur borsthuvudet fläker ut sig när du löddrar med rakborsten. På detta sätt kan du styra både precision och staga upp de rakborstar som har lite mjukare hår och inte lika stark ryggrad. 

Som ni ser på produktbilder skiljer sig konstruktionen något mellan olika rakborstar hur mycket håren naturligt är spridda. Simpsons är kända för att ha tätt packade rakborste huvuden och relativt sätt står deras strån rakare upp. Mühle däremot låter sina strån blomma ut lite mer i sidled.

Om du vet med dig att du ska precisionraka runt skägg eller dylikt är ett mindre rakborstehuvud att föredra. För den som löddrar hela ansiktet och kanske dessutom har ett ganska stort ansikte är det skönt att borsthuvudet är lite större för att du ska få bättre utväxling när du löddrar.

En del vill ha ett lite tyngre handtag på sin rakborste, medan någon annan föredrar ett lättare material av syntet eller trä. Detsamma gäller form och design. Att rakborsten är tilltalande och snygg samt passar din smak skulle vi på SLIQHAQ sätta näst främst direkt efter val av typ av borsthuvud.

Har du möjlighet att besöka en fysisk butik som till exempel vår butik i Umeå kan du snabbt känna och klämma och hitta ett skönt borsthandtag efter ditt tycke och din smak.

7. Hudtyp och val av rakborste

Det viktigaste valet som vi upplever att ha mött kunder i mer än 10 år och själva rakar oss regelbundet med rakborste är valet av borsthuvud. Har du känslig hy, väl gärna en rakborste med mjukare strån av syntet eller silvertip grävlingshår. Om du däremot vill ha en peeling- och skrubbeffekt välj då en styvare rakborste av svinborst eller pure badger grävlingshår som är lite rivigare än mjukare alternativ.

Känslig hy kan också beror på andra faktorer som bristande förberedelse av av huden när du rakar dig eller att produkterna inte passar eller är av bristande kvalité. Känslig hy kan också må bra av en lagom dos av skrubb för sin hy.

Känns det bra är det bra. Den devisen kommer du långt med även när du provar olika rakborstar. Lyssna med ena örat på experter, men ta inte ifrån dig själv rätten att känna och avgöra vad som passar just dig.

» Läs mer om rakborsten i Sliqhaq Academy.

Skrivet om Rakborste

En guide till våtrakning i 5 steg

En guide till våtrakning i 5 steg

En man rakar sig ungefär 20 000 gånger under en livstid. Varför inte göra det till en skön upplevelse! Här finns en guide för klassisk våtrakning och en del värdefulla tips till dig som vill få en skönare rakning. Läs mer
Introduktion till rakborste

Introduktion till rakborste

Rakborsten har många fördelar för huden och din rakning. Med borsten kan du bygga upp ett fantastiskt krämigt och rikt lödder som ger dig en behaglig och nära rakning. Lär dig mer om rakborsten här! Läs mer
Skötselråd för rakborstar

Skötselråd för rakborstar

För att din rakborste ska hålla länge behöver du tänka på några saker. Det finns rakborstar som hållit upp till 10-15 år. Och det är fantastisk länge om vi tänker på att många av produkterna i dagens slit och släng samhälle har betydligt kortare livslängd. Läs mer
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea