Rakkniv

Rakkniv som verktyg har en lång historia och genom den har många män kämpat med att raka sin skäggväxt på olika sätt. Rakknivar är mer skonsamma mot huden än rakhyvlar, om kniven används på rätt sätt. Det är därför som de används på salonger som barberarkniv vid skäggrakning. Att raka sig med kniv själv hemma är lite av en livsstil. Med en skönt löddrande raktvål, ett varmt omslag och kanske lite ljuv musik kan du göra det till en ceremoni.

Visa filter Dölj filter
Varumärke
1  2  3  Nästa »  |  Visa alla

Otroligt nära rakning med rakknivar

Rakning med kniv betyder fullständig kontroll över den vassa eggen, både visuellt och funktionellt. Det kan både skrämma och utmana, men för den som bemästrat denna konst är rakkniven än kär vän som följer dig genom livet.

Rakkniven ger dig total kontroll över eggen och kräver sin man för att bemästras. Den som lär sig bemästra tekniken med barberarkniv belönas med en otroligt nära rakning. Om du vill undvika att din rakkniv får smuts på sig i onödan som sedan kan orsaka hudproblem låt den då stå i rakstället när den inte ligger i din hand.

Så här använder och vårdar du en rakkniv

 • Strigla alltid rakkniven före och efter rakning.
  Strigling före rakning värmer upp och polerar eggen medan efterarbete rengör eggen från smuts och tvålrester. Striglingen sker i två steg, först på den grova sidan och sedan på den fina lädersidan av din strigel.  
 • Tänk på att den vassa eggen är otroligt tunn på en rakkniv.
  Därför är det lätt att skada den eller göra den slö genom att stöta den mot något eller runda eggen när du striglar den. Strigla med lätt hand, gärna i sakta mak med fokus på kvalité mer än på snabba drag. 
 • Torka din rakkniv med en handukt så att inte fukt ligger kvar på metalldelarna.
  Undvik eggen, det tar din strigling hand om. Förvara din rakkniv torrt, gärna i ett läderfodral och utanför ditt badrum. Droppa lite olja så skapas ett skydd mot rost och korrosion. Klingor av karbonstål har lätt för att annars få små angrepp av ytrost. 
 • Ta god tid på dig när du rakar dig.
  Det är du, rakkniven och inget annat. Ingen stress. Lyssna på det sjungade ljudet när stubben får ge vika för den vassa klingan. Känn hur klingan flyter fram på din hud. Gå med en låg vinkel och låt tyngden och den vasssa eggen göra jobbet. Hitta plana ytor och sträck huden för att skapa en bra yta att raka.

Få saker är så avkopplande som att raka sig, särskilt med rakkniv. Ritualen, rutinerna, tanken på att så många har gjort detta genom alla tider, gör att det blir en viss magi. Känsla av tidlöshet, tillfredställelse över att bemästra en kniv mot sin strupe.

Rakknivens hållbarhet gör den oslagbar och blir en god vän genom livet. Om du vill slippa underhåll kan vi tipsa om shavette, en typ av rakbladskniv där man byter knivblad.

Lär dig mer om rakkniven här och vilken rakkniv som passar dig.

Skrivet om Rakkniv

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Klarna