Rakkniv

Rakknivar med mörk coating och handtag i horn

Rakkniv

Rakkniv som verktyg har en lång historia och genom den har många män kämpat med att raka sin skäggväxt på olika sätt. Rakknivar är mer skonsamma mot huden än rakhyvlar, om kniven används på rätt sätt. Det är därför som de används på salonger som barberarkniv vid skäggrakning.

Att raka sig med kniv själv hemma är lite av en livsstil. Med en skönt löddrande raktvål, ett varmt omslag och kanske lite ljuv musik kan du göra det till en ceremoni.

Visa filter Dölj filter
Varumärke
1  2  3 Nästa »

Otroligt nära rakning med rakknivar

Rakning med kniv betyder fullständig kontroll över den vassa eggen, både visuellt och funktionellt. Det kan både skrämma och utmana, men för den som bemästrat denna konst är rakkniven än kär vän som följer dig genom livet.

Rakkniven ger dig total kontroll över eggen och kräver sin man för att bemästras. Den som lär sig bemästra tekniken med barberarkniv belönas med en otroligt nära rakning. Om du vill undvika att din rakkniv får smuts på sig i onödan som sedan kan orsaka hudproblem låt den då stå i rakstället när den inte ligger i din hand.

Utöver det nära rakningen får du också en perfekt precision när du rakar linjer kring skägg. Du ser eggen hela tiden och vilka strån som kniven skär av.

Olika typer av knivar med och utan byte av blad.

Olika typer av knivar med och utan byte av blad

Rakknivens urtyp är ett blad av antingen kolstål eller rostfritt stål i solid metall. Dessa förvarades i hemmet för eget bruk eller hos barberaren i en särskild låda för just den specifika kunden. Du hade din egen rakkniv av hygienskäl. 

Med tiden har rakknivar med utbytbara blad skapats. Dessa kallas för shavetter och rakbladsknivar. De är en underkategori till rakknivar och har fördelen att du använder ett utbytbart rakblad. Det blir enkelt hygieniskt och du byter bladet när det börjar kännas slött. På dessa rakknivar kan du variera mellan olika bladtyper som korta och långa, och även varmärkes och konstruktionstypiska varianter. 

Rakknivar med utbytbara rakblad används idag i princip uteslutande i salong, men också för hemma bruk. En sådan kniv behöver du inte slipa och strigla. Den kräver mindre skötsel och underhåll. Ett utmärkt sätt att lära sig raka med kniv. 

En nackdel med rakbladsknivarna och shavetterna är att de har en tendens att vilja gå lite rakt igenom huden om du är oförsiktig. Där skulle en rakkniv flyta lite mer utanpå. Tekniken skiljer sig också lite och eggen är också lite råare på en rakbladskniv.

När du ska välja din rakkniv

Om du är fast besluten om att du vill lära dig raka med en kniv så kan du direkt investera i en rakkniv i kolstål eller rostfritt stål. Om du känner dig osäker, vill känna dig för eller ta det etappvis är det bättre att välja en utbytbara rakblad - shavette/rakbladskniv. 

Ett annat sätt att resonera är att köpa både en shavette och en rakkniv med blad av solid stål eftersom du kommer med all säkerhet att ha nytta av båda. Dessutom är kostnaden för shavetten låg, medan investeringen för rakkniven något dyrare. 

Om du har normal skäggväxt och är ny för knivrakning så väljer du en rakkniv som har 5/8 storlek. Om du har grov skäggväxt kan du gå upp på en större kanske något dyrare 7/8 i storlek. Kolstål är mjukare än det hårdare rostfria stålet som också är lite mer sprött och hårt. Skärpan på eggen håller nog en aning längre på den rostfria och den är mindre känslig för fukt. Men den är lite svårare att slipa. Vår huvudrekommendation är att välja kolstål, men det är inget dåligt alternativ att gå på en rostfri klinga. Särskilt för dig som kanske är ny för knivrakning. 

Tänk på att alla rakknivseggen och stålet behöver hållas undan fukt. Även de rostfria. Det finns smörjoljor som håller eggen smord och ökar dess motståndskraft mot fukt. Förvara därför din rakkniv utanför badrummet på en torr plats.

För att du ska kunna raka dig med rakkniv behöver du en strigel för att hålla eggen ren och i trim. 

Är en dyrare bättre än en billigare?

Priset på en rakkniv beror ofta på hur exklusiva material som använt vid utsmyckningen och hur mycket tid det lagts ner på finishen. Ofta är klingorna inom ett varumärke av samma kvalité. Det betyder ofta att en billigare rakkniv av ett visst varumärke inte behöver ha någon sämre egg än en mer påkostad modell.

Rakniven är en speciell ägodel och det finns en mängd uppsjö av olika material val. Skalor av plastmaterial, syntet till mer exklusiva naturmaterial av trä och horn. Naturmaterialen gör att rakkniven känns unik och får också sitt egna särskilda uttryck.

Vi ska inte sticka under stolen med att det har betydelse hur en rakkniv ser ut. Den är ett speciellt verktyg och din känsla när du ser och använder den förhöjer hela upplevelsen. Välj det som både ögat, plånboken och syftet säger ja till.

Eller välj en rakkniv kring tusenlappen för att komma igång och sätt som mål att när du lärt dig raka med rakkninv som ligger drömrakkniven där som en belöning för dina nya färdigheter.

Så här använder och vårdar du en rakkniv

  • Strigla alltid rakkniven före och efter rakning.
    Strigling före rakning värmer upp och polerar eggen medan efterarbete rengör eggen från smuts och tvålrester. Striglingen sker i två steg, först på den grova sidan och sedan på den fina lädersidan av din strigel.  
  • Tänk på att den vassa eggen är otroligt tunn på en rakkniv.
    Därför är det lätt att skada den eller göra den slö genom att stöta den mot något eller runda eggen när du striglar den. Strigla med lätt hand, gärna i sakta mak med fokus på kvalité mer än på snabba drag. 
  • Torka din kniv med en handukt så att inte fukt ligger kvar på metalldelarna.
    Undvik eggen, det tar din strigling hand om. Förvara din rakkniv torrt, gärna i ett läderfodral och utanför ditt badrum. Droppa lite olja så skapas ett skydd mot rost och korrosion. Klingor av karbonstål har lätt för att annars få små angrepp av ytrost. 
  • Ta god tid på dig när du rakar dig.
    Det är du, rakkniven och inget annat. Ingen stress. Lyssna på det sjungade ljudet när stubben får ge vika för den vassa klingan. Känn hur klingan flyter fram på din hud. Gå med en låg vinkel och låt tyngden och den vasssa eggen göra jobbet. Hitta plana ytor och sträck huden för att skapa en bra yta att raka.
  • En rakkniv behöver ibland slipas upp. Det har att göra med att eggen till slut tappar skärpa även fast du striglat och underhållit den väl. Beroende i vilket skick eggen är börjar man med grova vattenslipstenar och tar sig sedan upp i nivå med mindre grovlek som avslutas på läderstrigel. Vi har slipstenar och verktyg för att du ska kunna slipa din rakkniv. Vår rekommendation är att lämna in din rakkniv till en professionall knivslipare som använder rätt verktyg som inte skadar knivseggen eller härdningen på stålet. Idag finns det forum och nätverk i Sverige där det finns personer som kan hjälpa och tipsa er vidare för att hitta en bra rakknivslipare. Det behövs kunskap, tålamod och rätt slipverktyg för att kunna slipa en rakkniv på ett bra sätt och sätta en fin egg. Att lämna in en rakkniv hos en duktig professionell knivslipare kan kosta en del då det inte går att forcera fram en bra slipning utan att du stöter på vissa problem. En annan variant är just att låta en erkänt duktig knivslipare som inte har det som yrke, men som gör det privat på sidan om. Det kan vara en person som är utbildad eller självlärd. I många fall kan det sistnämnda vara att föredra då kunskapen hos de som är självlärda och har gått renomné i Sverige är så pass bra. Och prislappen är på en hel annan nivå. 

Få saker är så avkopplande som att raka sig, särskilt med rakkniv. Ritualen, rutinerna, tanken på att så många har gjort detta genom alla tider, gör att det blir en viss magi. Känsla av tidlöshet, tillfredställelse över att bemästra en kniv mot sin strupe.

Rakknivens hållbarhet gör den oslagbar och blir en god vän genom livet. Om du vill slippa underhåll kan vi tipsa om shavette, en typ av rakbladskniv där man byter knivblad.

Lär dig mer och fördjupa dig om rakknivens grunder här och vilken rakkniv som passar dig.

Vill du lära dig att raka med rakkniv har vi en guide för dig som du kan läsa här.

Skrivet om Rakkniv

En guide till våtrakning i 5 steg

En guide till våtrakning i 5 steg

En man rakar sig ungefär 20 000 gånger under en livstid. Varför inte göra det till en skön upplevelse! Här finns en guide för klassisk våtrakning och en del värdefulla tips till dig som vill få en skönare rakning. Läs mer
Rakknivens grunder

Rakknivens grunder

Rakkniven är en kniv med en specialslipad klinga. Ända sedan urminnes tider har människor rakat sig med rakkniv och det är en speciell känsla att känna den skarpa eggen mot kinden. Lär dig mer om rakknivar i olika prisklasser och rakknivens olika delar. Läs mer
Lär dig raka med rakkniv

Lär dig raka med rakkniv

Många drömmer om att kunna raka sig med kniv precis som man i alla tider rakat sig. Det kan kännas svårt att veta var du ska börja. Här har vi en guide som på ett enkelt sätt visar hur du kan komma igång att lära dig konsten att raka dig med rakkniv. Läs mer
Mühles nya shavette och rakkniv - så funkar den!

Mühles nya shavette och rakkniv - så funkar den!

Mühles shavette är både innovativ och ny. Det är inte en i raden av shavetter tillverkade med enklare tekniker utan en shavette byggd för att hålla. Vi djupdyker hur den fungerar och vad du behöver tänka i form av säkerhetsföreskrifter. Läs mer
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea