Shavette

Shavetten ser ut som en rakkniv men har utbytbara rakblad och kan därför också kallas för rakbladskniv eller cut throat. En shavette passar den som inte vill lägga tid och energi på strigling eller vill testa knivrakning. Rakbladsknivar kan användas med dubbelrakblad eller speciella rakblad för shavetter. Det är shavetten som används hos din barberare av hygieniska och praktiska skäl.

Visa filter Dölj filter
Varumärke

Varför raka sig med en shavette?

Det finns både för- och nackdelar med att använda shavette när man rakar sig. Tekniken för hur man använder den är snarlik rakknivens. Det gör att en cut throat kan vara ett lämpligt insteg för den som vill börja med rakkniv.

Det som skiljer är att man slipper all den omvårdnad som en rakkniv kräver. Vill man lära sig raktekniken är det viktigt att ha vassa blad. Rakkniven kräver att man striglar och slipar eggen för att den ska ge bra resultat. Med shavetten kan man likt en rakhyvel byta ut rakbladet när det börjar bli för slött.

En till fördel med rakbladskniv är att de är mycket billigare än rakknivar. Det finns shavetter att köpa för ett par hundringar och rakbladen är också relativt billiga. Rakknivar får man i regel vara beredd att betala kring tusenlappen och uppåt för.

Dovo först ut med rakbladskniv

Det tyska företaget Dovo var först ut med att tillverka shavetter. Då var tanken att man skulle raka hårlinjer i nacken och polisonger med den. Många barberare såg dock fördelarna med att kunna raka även ansiktet på ett hygienskt sätt och kunna byta rakblad för varje ny kund.

En del kanske anser att barberarkniv är en mesigare variant av rakkniv och tänker att det är lite fusk. Tänk inte så utan se shavetten som ett eget verktyg i sig med sina för- och nackdelar. En del börjar med shavette med målet att testa rakkniv sen men gillar shavetten bättre just tack vare enkelheten med utbytbara rakblad för shavetter.

Praktisk inskjutning av rakblad i Feathers shavette

Feathers shavetter har en enastående kvalité och den praktiska inskjutningsmekanismen vid bladbyte är suverän.

Skrivet om Shavette

En guide till våtrakning i 5 steg

En guide till våtrakning i 5 steg

En man rakar sig ungefär 20 000 gånger under en livstid. Varför inte göra det till en skön upplevelse! Här finns en guide för klassisk våtrakning och en del värdefulla tips till dig som vill få en skönare rakning. Läs mer
Lär dig raka med rakkniv

Lär dig raka med rakkniv

Många drömmer om att kunna raka sig med kniv precis som man i alla tider rakat sig. Det kan kännas svårt att veta var du ska börja. Här har vi en guide som på ett enkelt sätt visar hur du kan komma igång att lära dig konsten att raka dig med rakkniv. Läs mer
Feathers Shavetter

Feathers Shavetter

Japanska Feather är kända för sina rakblad. Hela den historiska svärdskulturen finns inom räckhåll då Feather tillverkar sina produkter i Seki - kända för sin svärdssmide. Det som utmärker shavetter från Feather är den precisa kvalitén och funktionaliteten. Läs mer
Mühles nya shavette och rakkniv - så funkar den!

Mühles nya shavette och rakkniv - så funkar den!

Mühles shavette är både innovativ och ny. Det är inte en i raden av shavetter tillverkade med enklare tekniker utan en shavette byggd för att hålla. Vi djupdyker hur den fungerar och vad du behöver tänka i form av säkerhetsföreskrifter. Läs mer
Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea