Slipsten

Här hittar du slipstenar för slipning av din rakkniv. Vi säljer våtstenar med varierande kornighet (grit). Är rakkniven väldigt slö behöver du en slipsten med grov kornighet. För att återställa eggen och få en bra finish ska du jobba metodiskt på en finare sten. Slipstenarna går givetvis bra att använda även för att slipa andra verktyg av stål som t.ex. en kökskniv som blivit slö.

Japanska våtstenar

Man brukar dela in slipstenar i två typer där ena gruppen är roterande och den andra icke roterande. De som man inte roterar ser ut som små tegelstenar och brukar kallas för japanska våtstenar. Det är den typ av slipsten som är enklast att börja med om man vill slipa sina knivar hemma själv.

Våtstenen släpper ifrån sig små partiklar och tillsammans med vatten bildas en sörja (slurry). Det är den här sörjan som slipar din kniv och beroende på kornigheten på stenen blir slipeffekten mer eller mindre effektiv. För att kunna slipa en rakkniv på ett bra sätt behöver man flera olika våtstenar med olika kornighetsgrad (grit). Det är som när man på träslöjden i skolan fick jobba frenetiskt med sandpapper av olika grova och fina sandpapper där man började med de grova och avslutade med de släta för att få en så jämn och fin yta som möjligt.

Slipstenar från 20 upp till 10 000 grit

Grovkornigheten på slipstenarna anges i Grit och kan variera från kring 20 upp till 10 000. En låg siffra betyder att kornen är stora och det är med de man slipar upp en råegg. Därefter jobbar man sig uppåt i lite olika intervall för att förfina eggen och göra den riktigt supervass. Man kan grovt säga att alla slipstenar under 700 grit är grovkorniga och att de över 3000 är finkorniga.

Med en grovkornig sten kan du slipa bort hack i eggen och skapa en helt ny profil för den. När man slipar med den typen av sten lämnar mycket metall bladet. En sån egg måste sedan poleras för att bli rakduglig. Med en finkornigare sten kan man åstadkomma denna polering.

Att slipa en kniv kräver träning. Är du helt nybörjare, börja då inte med din absolut finaste kniv utan träna på ett annat verktyg tills du börjar få in den rätta känslan och arbetsvinkeln på kniven.

Skrivet om Slipsten

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea