Tabac tar klivet fullt ut i skäggets förtrollade värld

Produkttest Skägg

Tabac tar klivet fullt ut i skäggets förtrollade värld

I herrdoftsvärlden är Tabac Original en klassiker. Man tänker kanske främst på deras after shave - och hårvatten! - men de har också riktigt bra skäggprodukter, som jag har testat.
Författare: Anders Ringnér

Tabac Original har alltså hängt med länge. Produkten lanserades 1951 i Tyskland, men har förstås uppdaterats över tid - senast 2014. Doften som sådan har fortfarande klassiska drag: trä, citrus och ekmossa är några av noterna om man läser på.

Jag känner helt klart av det rejäla från tränoterna och den skogiga, lite regniga tyngden i ekmossan. Och Tabac doftar riktigt gott - under mina testveckor har flera kompisar nyfiket frågat vad jag använt, och det är inte alla parfymer förunnat att läggas märke till.

Sedan några år har Tabac haft en skäggolja som jag använt av och till. Under 2019 släppte också Tabac ett skäggschampo och Tabac Original skäggvax som jag nu testat ordentligt i några veckor.


Någonstans har Tabac bockat av det där med den traditionella mannen. Det är lite som reklamen från Volkswagen. Det är bilen i bestämd form. Och Tabac är parfymen. Detta är en del av charmen och Tabac Original är utan tvekan en ikonisk tobaksdoft som bevisat sin existens över lång tid.

I logisk ordning börjar vi med Beard Shampoo & conditioner. Det här är en dryg produkt. Enligt flaskan rekommenderas en hasselnötskärnestor klick, men det är nog beräknat för jultomten, det. Jag har klarat mig på mindre än så, trots att jag har ett rejält helskägg.

Schampot skummar väldigt bra och är lätt att fördela i hela skägget. Doften är behaglig. Schampot innehåller dessutom vårdande ämnen för ansiktshyn. Efter schamponeringen känns skägget mjukt och samarbetsvilligt, inte risigt och strävt som det blir av många andra skäggtvålar jag testat. Mycket riktigt har det också en balsameffekt.

Tabac Original Beard Oil, då? Om man kan beskriva skäggoljor som lätta eller tunga, så är Tabac mer tung. Med det menar jag att den inte känns blaskig och utspädd, utan rik och, ja, tung. Mandel-, avokado-, jojoba- och arganolja ingår.

Även den är väldigt dryg - både när det gäller att räcka över hela skägget, men framför allt i doftstyrka. Det behövs alltså inte många droppar för att både mjuka upp skägget och ge en fin doft som räcker över dagen. Jag var i början lite irriterad på pipetten i flaskan.

Jag tyckte att den var svår att fylla med större mängder olja, men det är egentligen helt rimligt eftersom det inte behövs mer än fem-tio droppar.


Slutligen Tabacs skäggvax, som innehåller bland annat lanolin och kokosolja. Min första känsla var att vaxet hade en lite klistrig känsla, lite mer som stylingvax för huvudhår. Det intrycket kvarstår.

När man applicerar vaxet i skägget så har det en tendens att fästa stråna vid fingrarna mer än vad andra skäggvaxer gör. Men det känns absolut inte klistrigt efteråt och det är förstås huvudsaken. Vaxet håller skäggstråna på plats, det går lätt att forma skägget och det bibehåller också formen under dagen.

Så, för att sammanfatta. Det här är bra grejor. Min känsla är att det är en påkostad produktserie av hög kvalitet. Doften ligger kvar under hela dagen - dock utfärdas en varning för överdosering eftersom den lätt blir för stark.

Retrokänslan är - åtminstone för mig - ett extra plus. Tabac Original är absolut en produkt jag kommer att fortsätta använda.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea