Tips för bra ansiktsrengöring

Academy Hudvård

Tips för bra ansiktsrengöring

Att tvätta ansiktet är något som vi alla gör mer eller mindre och kanske ägnar vid det inte så mycket uppmärksamhet eller tanke. Vi ska nu gå ner på djupet och bena ut varför det är viktigt att rengöra ansiktet och hur du kan göra det på bästa möjliga sätt.
Skrivet av: Gustav Burman

Varför är det viktigt att rengöra ansiktet?

Varje dag utsätts din hud för påfrestningar och smuts. Tiden när det mesta var naturligt rent/smutsigt är förbi. Idag finns föroreningar i luften som små osynliga partiklar som vi andas in och som sätter sig på huden. Solens strålar som både bidrar till D-vitaminproduktionen i kroppen påverkar också vår hud både på ett positivt och negativt sätt.

Dina händer rör vid både ett och annat under dagen. Utan att du tänker på det kliar du dig i ansiktet eller på andra sätt vidrör ansiktshuden. Vi vet idag att många saker som handtag, mobiltelefon och andra saker i vårt samhälle bär på mycket smuts och bakterier. Mobiltelefonen tar vi gärna med oss vart vi än går.

Ansiktet är den mest utsatta kroppsdelen alla årstider. På vintern är det torra och kalla klimatet en utmaning. Om sommaren är solen stark och skapar besvär och skador om vi inte skyddar oss. På samma sätt som vi klär oss efter väder borde vi också ägna tanke åt vår hud, särskilt i ansiktet.

Hur ofta ska man tvätta ansiktet?

Under dagen är kroppen i arbete, när kvällen och natten kommer är det återhämtning och vila. För att din hud ska få bästa möjliga återhämtning är det viktigt att den är ren. Därför behöver du tvätta ansiktet dagligen för att din hud ska må bra.

Det viktiga är inte hur många gånger per dag du tvättar dig eller med vilka produkter du använder. Poängen är att göra det lagom och på ett sådant sätt att inte hudens naturliga ph-balans rubbas. Ibland kan det vara helt rätt att ta ljummet vatten, ibland behöver du rengöra ditt ansikte på djupet med peeling eller ansiktsmask.

Sedan har det självklart stor betydelse vilka produkter du använder och i vilken utsträckning och på vilket sätt du använder dessa. Men det viktiga är att lyssna på din kropp och hur det känns.

Vilka produkter ska jag använda för ansiktstvätt?

Det viktigaste är att inte gå för hårt åt din hud. Om din hud känns stram efter rengöring har din rengörare tagit bort för mycket av hudens naturliga oljor och fuktbarriären är rubbad. Huden har en tunn hinna som har en ph på ca 5,5, det vill säga svagt sur. Den skyddar huden och binder fukten i huden.

Schampo eller handtvål kan ha ett ph-värde på upp till 10. Då blir huden basisk och resultatet blir en stressad och torr hud. Huden reagerar med att kompensera och du kan få en överproduktion av sebum (talg) som i sin tur kan leda till olika hudbekymmer.

Man som rengör sitt ansikte
Hudens naturliga pH-balans ligger kring 5,5 och därför är det viktigt att din rengörare inte är för basisk som många tvålar är. Det gör att fuktbalansen rubbas och huden blir stressad.

Skrubba huden lagom

Ansiktskrubben är populär bland många. Vi riktigt känner hur huden blir len och ren. Men skrubben har en mekanisk och slipande effekt som ibland kan bli för mycket för känslig eller torr hy samt beroende på hur ofta vi använder den.

Huden kan lätt bli stressad och vi skrubbar och överjobbar med olika rengöringsprodukter. Målet är att använda så lite produkter som möjligt för att hålla huden ren både för klimatet, välbefinnandet och resultatet.

Några bra tumregler

En ansiktstvätt morgon och eller kväll. Om du funderar över om morgon och kväll är för mycket är vårt råd att åtminstone på kvällen rengöra din hud med en ansiktsrengörare innan du lägger dig.

Om du är relativt ren på morgonen kan ljummet vatten fungera som start. Många ansiktstvättar på marknaden är så pass milda och skonsamma att de kan användas två gånger per dag utan att det har en negativ effekt på din huds naturliga fuktbalans.

Låt ansiktsskrubben peela huden och djuprengöra genom att ta bort döda hudceller och andra föroreningar. Men gör det inte för ofta. Ett par gånger i veckan räcker långt.

Unna din hud en återfuktande ansiktsmask eller djuprengörare ler- eller peel-off mask med jämna mellanrum. Vissa ansiktsmasker av lera har en uttorkande effekt och bör inte använda allt för ofta. Känslan när du får in ansiktsmasken i din hudvårdsrutin är en lyx utöver det vanliga. Ansiktsmasken kan du använda 1-2 gånger på två veckor. Lite beroende på hur din hud känns och reagerar på behandlingen.


Några smarta tips

Ansiktet är det som syns mest och där märks det tydligt om huden mår bra eller kanske om vi själva mår bra som människor. Därför är det viktigt att se på alla delar i välbefinnandet.

Hur ser sömnen och återhämtningen ut? Jobbar du för hårt och pressar dig mer än vad som är sunt. Vätskar du kroppen och får den rätt näring och kost. Skyddar du huden för skadliga solstrålar och undviker att proppa i dig för mycket socker. Rör vi på oss tillräckligt. Listan kan göras lång. Men nu är det dags för konkreta tips som kan göra skillnad.

Rätt handduk till rätt kroppsdel

Smutsen i ansiktet skiljer sig från smutsen på händerna. Därför är det en god idé att ha en särskild handduk för ditt ansikte - en liten rakhandduk är perfekt. Kanske rakar du dig också och på så vis öppnar upp huden med något skärsår här eller där. Eller dyker en finne upp som behöver behandlas. Då är det guld värt att låta handduken för händerna ligga och istället låta en ren handduk för ansiktet ta hand om din hud.

Lite grovt kan man säga att badhandduken för kroppen, en handduk för händerna och en för ansiktet. Det kan också vara klokt att ha en handduk för fötterna. Lite beroende på i vilken miljö du rör dig i.

Många timmar tillbringas i sängen

Sängen är en av de mest underbara platser på jorden. Där vilar vi och återhämtar oss. Om du lägger dig med smutsigt ansikte så kan du lita på att det hamnar på din kudde och örngott. Dessutom gnuggar vi runt ansiktet på natten. Se till att du har ett rent ansikte när du lägger dig. Om du dessutom är noga med att byta örngott med jämna mellanrum så vet du att ditt ansikte får vara rent hela natten i den mån din omgivning är ren.

Ren kudde och rent täcke
Vi har en tendens att snurra och gnugga ansiktet när vi sover. Tänk på att lägga dig med rent ansikte och att byta örngottet med jämna mellanrum.

Testa dig fram

Var nyfiken och prova dig fram. Du har hela livet på dig att hitta bra hudvårdsprodukter som passar just din hy och livssförsel. Ju mer du testar desto mer lär du dig. Dessutom lär du dig att uppskatta olika egenskaper hos olika produkter och varumärkesserier. Den ansiktsrengörare som fungerar för dig kompis behöver inte nödvändigtvis vara rätt för dig. Din hud kan reagera helt annorlunda och kanske känns stram och irriterad efteråt eller så tog ansiktstvätten inte tillräckligt bra för att rengöra just din hud och ansikte. Det är du som är experten, lyssna och upptäck.

En bra start kan vara att försöka att förstå vilken typ av hud du har. Även här kan det finnas förutfattade meningar om att du kanske har fet eller torr hy eller känslig. Som kanske inte helt stämmer eller ger en lite missvisande bild av din hy. Det kan vara produkterna och hur du rengör och tar hand om ditt ansikte som kan ha fått dig att tycka att du har en viss hudtyp. De allra flesta har blandhy, det vill säga en kombination av lite fetare partier kring panna och näsa och normal eller lite torrare hy övrigt i ansiktet.

Om du vill gå rakt på sak börja med en ansiktstvätt som passar normal och blandhy. Därifrån kan du sedan bygga på med mildare eller kraftigare produkter beroende på hur det känns. Och bygga på med ansiktsskrubb och ansiktsmask eftersom du lär dig mer. Glöm inte bort att det kan skilja mycket mellan produkter och varumärken. Det finns idag ingen standard för hur mild eller kraftig en ansiktsrengörare är. Utan det är ibland ganska vida mått emellan varven.

Har du något speciellt tips som du vill dela med dig till oss och våra läsare? Skriv gärna till oss.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea