Trimma skägg

Academy Skägg

Trimma skägg

Ett snyggt och välansat skägg kräver en bra plan. Skäggtrimmningen påverkar hela ansiktsformen och din siluett. I den här guiden går vi igenom viktiga saker att tänka på när du ska trimma ditt skägg och hitta den form som passar just dig, din stil och din ansiktsform.

Ett snyggt och välansat skägg kräver en bra plan. I din plan bör du vara klar över vilken skäggfrisyr du vill ha, vilka områden som ska vara renrakade och att din ansiktsform och skägglinjer på halsen och kinderna går ihop. Snygga linjer gör att ditt skägg ser välvårdat ut och mer distinkt. Här får du en snabb guide i skäggtrimning.

På SLIQHAQ har vi trimmat många skägg under de tre år som vi drev vår barberarsalong i anslutning till vår butik. Det är med barberarens skarpa ögon och känsla vi vill närma oss detta delikata ämne. Du kan gå till en professionell barberare eller trimma ditt skägg hemma på egen hand. En omtänksam barberare ger dig en stabil grundform som du sedan kan underhålla hemmavid.

När du trimmar skägget behöver du en kam, skäggtrimmer eller skäggsax och en spegel. Beroende på vilken skäggfrisyr du tänker forma finns det lite olika knep och tips att ta till för att få till ett snyggt skägg.

Trimma när ditt skägg är torrt för det ger dig en bättre känsla av hur skägget ser ut. Är det vått beter sig skäggstråna lite annorlunda och formen blir inte som du tänkt.

Se till att du har bra verktyg som är vassa och av bra kvalité som håller länge.


För dig som har ett större skägg är ett besök hos barberaren en bra start för att få hjälp att hitta linjerna och formen.

Tips för trimning av långt skägg

En längre skäggfrisyr är lättast att frisera för hand, med en skäggsax. Den som är stadig på hand kan använda skäggtrimmer, men det är betydligt knepigare och är lätt hänt att man råkar klippa bort för mycket. Här följer några bra tips för att klippa skägg.

  1. Rengör skägget och kamma igenom det med en grovtandad skäggkam
  2. Kamma skägget underifrån så att stråna lyfts och klipp med skäggsaxen längs med kammen
  3. Klipp skägget på kinderna kortare och håll skägget under hakan långt. Försök att göra en mjuk övergång mellan partierna.
  4. Mustaschen kammar du neråt och klipper i linje med överläppen.

Skäggtrimmer enklare till kort skägg

Ett kort skägg eller skäggstubb är enklast att klippa med en skäggtrimmer. Använd då en trimmer som har många täta längdinställningar. Det gör att du kan forma skägget gradvis och skapa den skäggfrisyr som du vill ha. Om du trimmar ditt skägg i badrummet ovanför ditt tvättställ, se till att använda en skägguppsamlare så blir det enklare att städa efter dig.

Även här är det bra att ha tillgång till en skäggkam, med vilken du kan kamma ut och lyfta skäggstråna. En del skäggstrån skruvar sig och det blir lättare att klippa av dessa om man sträcker ut de med kammen.

Skäggtrimmern kan också användas för att trimma skäggstubb eller klippa raka kanter. Genom att ta bort längdguiden och vända på trimmern blir det enkelt att trimma en rak kant. För en del skäggstilar gör man det på halsen och för andra skäggfrisyrer på kinderna.


En skäggtrimmer får gärna vara liten och nätt men samtidigt behöver den vara kraftfull och orka trimma genom skägget. T-bladet gör att du kommer åt lättare på svårare ställen.

Renrakade partier

Oavsett om du har långt eller kort skägg finns det vissa partier som du vill hålla renrakade. Använd då en rakhyvel och en transparent rakgel så att du ser dina skäggkonturer och var du rakar dig.

Med löddrande rakkrämer eller tvålar blir det svårt att se konturerna och risken för att du förstör din skäggfrisyr ökar.

Skäggtips! Köp ett skäggset i läderetui från Dr Dittmar så får du allt-i-ett, skäggsax, borste och kam i ett snyggt etui. Med det kommer du långt!Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea