Vad är skillnaden på raktvål, rakkräm och rakgel?

Academy Rakning

Vad är skillnaden på raktvål, rakkräm och rakgel?

Det finns många olika rakmedel man kan använda när man våtrakar sig. Gemensamt för alla är att de ska göra rakningen behaglig och underlätta för rakhyveln eller rakkniven att komma så nära roten på skäggstråna som möjligt.

Här kan du läsa om skillnader och likheter, fördelar och nackdelar med raktvålar, rakgeler och rakkrämer.

Raktvål

En raktvål är fast i konsistensen och har formen av en tvål eller som rakstift. De finns att köpa i flera olika dofter och kan köpas både med och utan raktvålskopp. Har du redan en kopp kan du köpa refill av din favoritraktvål.

Raktvålen ger ett fylligt och krämigt raklödder som ser till att din hud och skäggväxt mjukas upp. Den innehåller också ämnen som skyddar huden och motverkar uttorkning. Raklöddret bygger du upp genom att använda en liten mängd tvål på en rakborste. Du kan vispa upp löddret i en rakskål eller direkt på ansiktet med cirkulära rörelser.

När du ansiktslöddrar med raktvålen så lägger du ofta lite längre tid på att bearbeta huden, vilket genast visar sig i resultatet. Huden och skägget får du en extra uppmjukande behandling innan du rakar dig med din hyvel eller kniv.


Raktvålarna lockar med sin långa historia och spännande upplägg där du löddrar upp från en hård tvål till ett krämigt lödder.

Rakgel

En rakgel är genomskinlig och ger inget skum. Användningsområdet är de gånger då man behöver se skäggväxten under hela rakningen. Använd rakgeler när du gör precisions- och konturrakning. Gelytan ger ett utmärkt glid för hyveln eller rakkniven. Rakgeler säljs oftast på tub.


Rakgelen är fenomenal när det gäller precision rakning och fina linjer. Många rakgeler löddrar minimalt vilket bidrar till en bra överblick när du rakar dig.

Här finns en guide för hur du rakar dina linjer kring skägget.

Rakkräm

Precis som med raktvålen kan man vispa upp ett rikt lödder med rakkrämer. Rakkrämen är mjuk i konsistensen och är lätt att ta av. Man behöver bara en liten gnutta för att göra tillräckligt med raklödder som täcker hela skäggstubben. Löddret kan vispas upp direkt på ansiktet eller i en rakskål. Rakkrämer är i regel mycket mer lättlöddrade än raktvålar.

Rakkrämer säljs på burk eller i tub. Det finns ett stort utbud av olika dofter och de innehåller även lugnande och vårdande ingredienser för huden.

Tips! Fördelen med att använda en rakskål eller rakmugg är att man kan dosera vattnet bättre än om man gör löddret direkt i ansiktet.

Rakolja

Ytterligare en produkt som är värd att känna till är rakoljan. Den kan användas för precisionsrakning, antingen med bara oljan eller som en preshave under sin raktvål eller rakkräm.


Rakoljan är en kombinationsprodukt som både kan användas före rakning som pre-shave eller som rakmedel.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea