Varma och svettiga fötter

Academy Kroppsvård

Varma och svettiga fötter

Sommartid kämpar de flesta med att hitta svala och behagliga skor. Vissa arbeten kräver skyddsskor eller dresscode som gör att långt ifrån alla kan gå omkring i sköna och luftiga sandaler eller för den delen barfota. En bieffekt av varma fötter är att du svettas och över tid luktar dina fötter illa av fotsvetten. Läs mer om hur du kan ta hand om dina fötter och minska risken för att din fötter ska lukta illa.
Skrivet av: Gustav Burman

Vad är det som luktar på fötterna?

Svett i sig luktar inte utan det är när det blandas med bakterier, hudmaterial och smuts som det börjar lukta. Därför är det viktigt att attackera från flera håll.

  • Minska risken för att du svettas om fötterna.
  • Håll fötterna rena och fräscha.
  • Byt sockar och ta hand om dina skor.

Hudens pH är neutral och våra hudbakterier är vana vid detta. En sur miljö gör att de får det kämpigare att trivas och föröka sig.

Skorna har betydelse

Välj skor efter vad du ska göra. Om du har möjlighet, välj luftiga skor som vädrar dina fötter och minskar risken för att du svettas. Ibland kan vissa krav på arbetsklädsel, skyddsskor och liknande göra det lite knepigare att hitta bra lösningar.

Luftigare tygskor på sommaren eller skor med ventilationshål eller sandaler är bra alternativ.


Rätt skor i rätt miljö - luftiga skor är att föredra på sommaren och inomhus. Men det är inte alltid lätt när olika krav finns på stil och funktion.

Behandla fötterna

Att behandla sina fötter förebygger och motverkar svett och dålig lukt. Precis som med det mesta gör många små åtgärder i slutändan en stor skillnad. Det gäller också när det handlar om att minska fotsvett eller illaluktande fötter.

Det finns speciella deodoranter för fötterna som främjar att dina fötter ska vara torra, motverkar lukt och innehåller svamphämmande medel och motverkar bakterier.

Fotkrämer med inbyggt puder kan också smörjas in på fötterna. När krämen torkar finns ett tunt skikt av puder kvar som håller dina fötter torrare och fräscha.

Traditionellt talk eller kroppspuder mot svett har många användningsområden och fötterna är ett bra område för att förebygga fukt och dålig lukt. Många puder har inbyggd parfym som gör att det också doftar gott.

Kanske har du fått fotsvamp och behöver behandla dina fötter för detta

24-Hour Body Wash från American Crew
24-Hour Body Wash från American Crew är en ovärderlig body wash som har en deodoriserande effekt på hela kroppen. Den innehåller silvercitrat som motverkar dålig och att bakterier kan växa till sig på huden.

Fotvård ger mycket på köpet

Fotvård kan kännas som något som pensionärer sysslar med och kan upplevas både tidskrävande och omständligt. Men det behöver det inte vara. Här kommer några hands-on råd som du utan tvekan kan lägga in i din hygienrutin varje vecka.

Tånaglarna

Klipp dina tånaglar och håll dem fräscha med en nagelborste. Om du vill peta bort smuts och annat som samlas, tänk på att vara försiktig så att du inte skadar dina naglar eller skapar en grogrund för nageltrång och annat obehag.

Kroppsskrubb

Hud och förhårdnader

Fötterna är en av de viktigaste kroppsdelarna. För en soldat i krig är det helt avgörande att ta hand om fötterna. Hålla dem rena och torra, byta sockar och behandla dem. Skoskav och slitage kan skapa förhårdnader.

Förhårdnader bildas för att skydda dina fötter, men kan också skapa problem och behöva filas ner eller skäras bort. Död hud är en perfekt miljö för bakterier att föröka sig i. Värme och fukt gör att de stormtrivs och där kommer den illaluktande doften.

Om du vill fila dina fötter eller skära bort förhårdnader gör det efter dusch, bad eller fotbad. Ett fotbad är det bästa sättet att mjuka upp dina fötter och ge dem extra omtanke. Därefter kan du enkelt bli av med död eller överflödig hud och få dina fötter helt rena.

Hyvla bort förhårdnader och död hud på fötterna

LEA Callus Shaver och andra förhårdnadshyvlar är smidiga och enkla fothyvlar för att skära och skrapa bort död hud och förhårdnader med.


Tänkt på att smörja in dina fötter efter du har behandlat dem med fotbad, skrubb eller liknade med en lämplig fotkräm eller body lotion.

Byt sockar vare dag

Sockarna absorberar din fukt, smuts och bakterier. Därför är det bra att byta dessa ofta även om du försöker hålla dina fötter fräscha. Det bästa är naturligtvis att efter att du tvättat fötterna byta sockar.

Rena fötter i smutsiga strumpor är ingen bra idé. Om du inte hinner tvätta fötterna är det bättre att byta sockar ändå för att snabbt kunna göra någon liten skillnad.

Tips för dina skor

Ett bra sätt är att variera skor och rotera med olika par. Det gör att skorna får vila och eventuella bakterier får sämre chans att frodas. Dessutom hinner de torka och fuktiga skor gör att bakterier trivs bättre.

Om dina skor känns hopplösa kan en lösning vara att lägga dem i en platspåse och låta dem ligga i frysen någon dag. Det gör att många bakterier dör.

Skosprayer är populära och enkla. Perfekt att ha på kontoret eller jobbet, eller hemma i närheten av skohyllan.

Du kan också spraya dina skor med skospray som både ger en fräsch doft och neutraliserar skolukt på ett bra sätt.

Andra husmorsråd är att lägga bakpulver i dina skor över natten, spraya dina skor med ättiksprit eller vitvinsvinäger blandat med vatten. Eller att låta dina skor ligga en stund i en blandning av dessa vätskor.

Torra tepåsar i skorna är också effektiva att dra åt sig odör och minska att det luktar illa.

Produkter som minskar svett och lukt

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea