Värt att veta om parfymer

Academy Livsstil

Värt att veta om parfymer

Parfymer är ett av de områden som kan vara svårast att hitta rätt och köpa. Dels finns det ett enormt utbud, vilket gör att man lätt drabbas av beslutsångest. Dessutom kan priset utgöra en hög tröskel för att våga chansa.Vi tror att man med kunskap lättare kan komma fram till ett bra beslut.
Författare: Sven-Anders Bergström
Vårt mål att göra en övergripande guide om parfymer. Guiden kommer att byggas ut allt eftersom, så kom gärna tillbaka då och då om du vill lära dig mer om dofter och herrparfymer.

En parfyms uppbyggnad med doftnoter

Alla parfymer är uppbyggda i vad man kallar för "noter". Det är de doftämnen som används för att ge parfymen dess karaktär. Noterna är i sin tur indelade i tre kategorier beroende på hur länge de stannar kvar på huden.

Toppnoter
den doft som först framträder och varar i cirka 15 minuter. Oftast utgörs den av lätta och friska dofter med inslag av citrus.

Hjärtnoter
tar över efter toppnoten då den klingat av. Hjärtnoter stannar i 2-4 timmar och hinner blanda sig med dofter från din kropp och hud.

Basnoter
sitter kvar allra längst på kroppen och kan anas till och med efter 6 timmar. Basnoterna består ofta av lite tyngre dofter med söta inslag.

Vanligt förekommande basnoter i manliga parfymer

Det finns en del doftnoter som ideligen återfinns i herrparfymer. De utgör den bas som ger långvarig karaktär till doften. Vi går här igenom några av de vanligaste.

Sandelträ, en klassisk träig doft med influenser från orienten. Sandelträolja ger en söt och träaktig not som varar länge på kroppen. Användning av sandelträ kan spåras tillbaka över 4000 år till Indien, Egypten, Grekland och Rom som byggnadsmaterial och för balsamering. Träslaget finns i Australien och Indien, därav dess relaterade namn Indian Sandalwood. Läs mer om sandelträ här.

Vetiver, en grässort som växer i östra Asien. Även om det är ett gräs brukar man räkna in det bland träiga dofter. Doften har en något rökig karaktär och en viss not av choklad kan förnimmas. Vetiver kan hittas i nästan en femtedel av alla parfymer för män.

Patchouli, extraheras ur en buske som växer i Indien. Doften är söt, jordig och träig i sin karaktär. Passar väldigt bra som bas i blommiga parfymer. Etymologin bakom namnet Patchouli kommer från Tamil där patchai betyder grön och ellai betyder blad. Det är inte helt ovanligt att patchouli även förekommer som toppnot eller hjärtnot.

Mysk, är en hel familj med dofter som ofta läggs i basen på parfymer. Ursprungligen extraherades mysk från körtlar hos handjur av arten myskhjort. De utsöndrar starka feromoner för att locka till sig hondjuren. Idag är den arten utrotningshotad och sedan 1979 är det förbjudet att fälla myskhjort. Den mysk som förekommer i doftprodukter idag är därför antingen syntetiskt framställd eller extraherad från växter som innehåller liknande doftämnen. Läs mer om mysk här.


Colonia Quercia från Acqua di Parma. Parfymer är komplexa och kan innehålla flera hundra olika doftämnen - ett riktigt hantverk!

Olika dofter för olika tillfällen - om att bygga en parfymgarderob

En doft kan trigga olika saker hos olika personer. Det gäller både dig som bärare och mottagaren i din närhet. Doftsinnet är ett känsligt och viktigt sinne som kan väcka lust, fara och ge en känsla av lugn och harmoni.

Att kunna variera doften är därför ett attribut till din personlighet som du kan använda både till vardag och till fest.

Du kanske har din favorit, din signaturdoft men varför inte kunna överraska ibland? En bra doftgarderob bör innehålla minst fyra olika dofter. En dagtids- och en kvällstidsparfym för både vinter- och sommarhalvåret.

Variera doft över dygnet och med årstid

På dagtid passar det bäst med lätta dofter medan en kvällsdoft gärna kan vara en något tyngre och kryddigare perfym. På samma sätt ska doftämnena spegla årstiderna där sommaren förstärks av pigga och friska noter. På vinterhalvåret är det mer välkomment med en varmare doft som motverkar kylan utomhus.

Olika doft för fritid och jobb

På en del arbetsplatser är det förbjudet att bära starka dofter. Andra arbetsställen kanske det är olämpligt att bära alltför stark parfym. Gör din egen bedömning eller fråga runt. Tänk på att ta hänsyn till din omgivning och välj en doft som är något nedtonad och subtil om du vill lukta gott men inte väcka för mycket uppmärksamhet.

På fritiden kan du gå lös på lite mer vågade dofter. Det är där du får testa dig fram och våga prova nytt ibland.

Värme aktiverar dofterna i parfymen

Det finns en anledning till varför vi sätter parfym på halsen, handleden och bröstkorgen. Där är huden tunn och blodkärlen ytliga. Det innebär att din inre kroppsvärme där lättare når ut. Värme aktiverar en parfyms doftämnen.

Gör ett litet experiment och sätt parfym på lite olika delar av kroppen och se om du tycker det luktar olika på olika ställen.

Så länge håller din parfym

En parfym kan hålla väldigt länge. Alkoholen som parfymämnena är uppblandade med håller den fräsch. Det är solljus, luft och värme som bryter ner en parfym. Förvara därför den gärna mörk och svalt för längre hållbarhet.

Var kan man slänga parfym?

Om du inte längre tycker om din parfym kan du kanske börja med att fråga om någon annan vill ha den. Har den däremot blivit gammal och tappat doften är det nog dags att slänga parfymen.

Parfymer ska inte hällas ut i avloppet eller kastas i soporna, eftersom de klassas som farligt avfall. De källsorteras och lämnas in på en återvinningscentral för omhändertagande. Vissa butiker som säljer kosmetika tar också emot parfymer och det även om man köpt produkten eller varumärket någon annanstans.

Hur lång tid räcker en parfym?

Hur länge en parfym håller i sig beror lite på vilket typ av doft och parfym du bär. Eau de Parfum har en högre koncentration av parfymämne än cologne eller eau de toilette. Fräscha och lätta parfymer med citrus kan ganska snabbt dofta bort, medans tyngre doftnoter kan hålla längre.

Därför förbrukar många en lätt och fräsch doft snabbare än en tyngre doft som sitter i längre. Av förklarliga skäl. Det är vanligt att åtminstone lägga två spray av en parfym. Fler om den är lättare och du vill ha flera doftpunkter.

Antal veckor som din parfymflaska räcker

Spray per dag
Flaskans storlek124
20 ml402010
30 ml603015
50 ml1005025
100 ml20010050


En 20 ml flaska ger ungefär 280 spray.

En 30 ml parfymflaska ger cirka 420 spray.

50 ml ska kunna ge 700 spray.

100 ml ger ungefär 1400 sprayapplikationer.

Prova parfymer

Innan du går lös och köper en stor parfymflaska med en doft du kanske inte testat förut så är det bra om du beställer hem ett parfymprov. Vi erbjuder det på några av våra parfymmärken som till exempel lyxiga Acqua di Parma, Acca Kappa och Floris London.

>> Du är också varmt välkommen att besöka vårt parfymeri och vår parfymbutik i Umeå.

Trygg e-handel
prisjakt
Pricerunner
Svea